AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Coordonatorul vaccinului Ebola: Vaccinarea transformă virusul SARS-CoV-2 în armă de distrugere în masă

 

Geert Vanden Bossche a cerut recent OMS o dezbatere despre programul global de vaccinare pe fondul pandemiei. În opinia sa, trebuia amânat până la evaluarea completă a virusului.

Dr. Geert Vanden reamintește că vaccinurile sunt profilactice. Ceea ce înseamnă că sunt destinate utilizării într-un sistem convențional profilactic, nu într-un cadru pandemic.

„Dacă mergi la război, asigură-te că ai arma potrivită la momentul potrivit împotriva unui inamic pe care să-l înțelegi suficient. Acum avem de-a face cu un coronavirus mutant super inteligent, care încearcă să evadeze presiunii imune”, a explicat dr. Geert Vanden.
Dr. Bossche a lucrat mulți ani în cadrul unora dintre marile companii medicale din lume, între care GlaxoSmithKline şi Novartis Vaccines & Diagnostics. A fost coordonator al Programului GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare), de vaccinare împotriva Ebola. A fost angajat al fundației Bill & Melinda Gates, în cadrul unui departament care se ocupa de vaccinuri și la Centrul German pentru Cercetarea Infecțiilor (DZIF).

Specialistul belgian a avut mai multe intervenții publice în care avertizează asupra riscurilor folosirii vaccinurilor profilactice în timpul pandemiei de coronavirus. Dr. Bossche a adresat o scrisoare deschisă către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), chemând la dialog și intervenție imediată autoritățile, oamenii de știință și experții din întreaga lume.

„Este din ce în ce mai dificil să ne imaginăm că efectele intervenției umane extinse și eronate în această pandemie nu vor șterge de pe fața Pământului părți mari ale populației”, susține Vanden Bossche.

Specialistul belgian spoune că dacă se analizează dinamica unei pandemii cauzate de o infecție virală naturală, autolimitată (de exemplu, pandemia de gripă spaniolă în timpul Primului Război Mondial), este evident că, fără intervenția umană, o pandemie duce în final la imunitatea colectivă.

„Deci, înainte de a recomanda administrarea oricărui tip de vaccin anti-covid tuturor, trebuie mai întâi să ne asigurăm că vaccinul va reduce rata morbidității și mortalității sub ratele pe care le-am putea aștepta dacă am lăsa pandemia să își desfășoare cursul natural”, susţine Bossche, potrivit newsweek.ro.

Virusul poate deveni apoi endemic, cu manifestări sezoniere, așa cum vedem, de pildă, în cazul virusului gripal.

Dr. Bossche susține că nicio pandemie nu a durat mai mult de doi ani, nici măcar gripa spaniolă sau gripa porcină. Odată atinsă imunitatea colectivă, reapariția virusului este controlată de sistemul nostru imunitar grație memoriei acestuia privind contactele anterioare cu virusul, spune virologul.

Prin urmare, pentru ca un vaccin să funcționeze mai bine decât pandemia naturală, ar trebui să accelereze imunitatea colectivă.

„Vaccinurile sunt bune, dar implementarea vaccinului pe scară largă în plină pandemie este susceptibilă de a spori evadarea imunitară sau antigenică (abilitatea virusului de a se adpta la presiuni imune). Deoarece niciunul dintre aceste vaccinuri actuale nu previn replicarea/transmiterea variantelor virale. Cu cât folosim mai mult aceste vaccinuri pentru imunizarea persoanelor în mijlocul unei pandemii, cu atât virusul va deveni mai infecțios”, avertizează expertul.

În momentul de față, însă, se întâmplă exact opusul. Vaccinurile nu sunt capabile să prevină răspândirea virusului de către beneficiarii acestora, care sunt expuși tulpinilor emergente extrem de infecțioase – britanică, braziliană, sud-africană. Iar acest lucru împiedică dezvoltarea imunității colective.

Exercitarea unei presiuni ridicate asupra imunității organismului fără a preveni replicarea și transmiterea virală este o rețetă perfectă pentru proliferarea unor variante virale selective.

Din păcate, ceea ce observăm acum este și mai îngrijorător. Nici cei care au fost vaccinați complet înainte de expunerea la Covid-19 nu mai controlează replicarea și transmiterea virusului. Acest lucru se datorează faptului că acum se infectează din ce în ce mai mult cu variante mai infecțioase, a căror proteină spike este diferită de cea cuprinsă în vaccin.

Situația aceasta se poate observa în rata de infecții și de morbiditate în țările care au reușit să vaccineze până acum milioane de oameni în doar câteva săptămâni (de exemplu, Marea Britanie, Israel, SUA).

Vaccinul stimulează doar anticorpii specifici antigenilor induși artificial și nu celulele naturale ale sistemului imunitar necesare pentru neutralizarea eficientă a coronavirusului. Deci, în opinia expertului, vaccinarea acum ajută la crearea de noi variante și „învață” virusul cu privire la „evadarea imună”.

„Cu creșterea infecțiozității vine o probabilitate crescută de rezistență virală la vaccinuri. Oamenii pot pierde protecția mediată de vaccin, dar și prețioasa lor imunitate naturală. Prin faptul că anticorpii vaccinali depășesc anticorpii naturali.
Nu este o constatare extraordinară, este chiar principiul de bază predat la prima clasă de vaccinologie a unui student. Nu ar trebui să folosiți un vaccin profilactic la populațiile expuse la presiune infecțioasă mare. Ceea ce este cu siguranță cazul acum, deoarece mai multe variante extrem de infecțioase circulă în prezent în multe părți ale lumii.

Pentru a scăpa pe deplin de presiunea imună selectivă exercitată de anticorpii vaccinali, SARSCoV2, un virus extrem de mutabil, are nevoie doar să-și mai adauge câteva mutații în domeniul său de legare a receptorilor”, spune dr. Geert Vanden.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!