Cum afli dacă ai arterele înfundate. Semne de alarmă

artere 1

Arterele înfundate pot provoca probleme grave dacă împiedică sângele să ajungă la părți vitale ale corpului, cum ar fi inima sau creierul.

Cu toate acestea, simptomele arterelor blocate nu sunt întotdeauna evidente până când nu cauzează o problemă care pune viața în pericol, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Uneori, singura modalitate de a ști dacă arterele sunt înfundate este să efectuați un test de screening, cum ar fi o ecografie carotidă Doppler, care poate verifica dacă există blocaje care vă pot pune în pericol un accident vascular cerebral.

De ce se înfundă arterele?
Arterele înfundate apar din cauza unei afecțiuni cunoscute sub numele de ateroscleroză, care apare atunci când grăsimile din sânge se lipesc de interiorul arterelor.

În timp, grăsimile se pot acumula, încât să înceapă să afecteze fluxul de sânge. Efectele pot depinde de locația blocajului. Arterele înfundate pot fi deosebit de periculoase atunci când afectează alimentarea cu sânge a inimii sau creierului, deoarece aceste organe au nevoie de provizii continue de oxigen pentru a continua să funcționeze corect.

Semne ale arterelor înfundate
Arterele înfundate nu cauzează întotdeauna simptome evidente, astfel încât problema este adesea ratată, cu excepția cazului în care provoacă o urgență medicală, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Uneori pot exista semne de avertizare că o arteră este blocată înainte de a provoca un eveniment grav. Angina pectroală apare atunci când există un blocaj într-un vas de sânge care alimentează inima.

Poate provoca simptome precum:

dureri în piept,
dificultăți de respirație,
palpitații cardiace,
transpirații, care pot fi declanșate de activitatea fizică.
Atacurile ischemice tranzitorii (TIA) sau mini-accidentele vasculare cerebrale pot apărea atunci când există un blocaj care afectează creierul.

Simptomele pot include slăbiciune temporară pe o parte a corpului, pierderea vederii la un ochi sau vorbire neclară.

Angina poate fi un semn că riscați un atac de cord, în timp ce un AIT este un avertisment că riscați un accident vascular cerebral major, deci este vital să luați aceste simptome în serios și să vă prezentați la medic.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Parteneri