AM Press Logo
Muzeul Pietrei

CUM SĂ TESTEZI ÎN CÂTEVA SECUNDE, DACĂ NIVELUL ACIDITĂȚII DIN STOMAC ESTE CRESCUT SAU RIDICAT

aciditate stomacRefluxul de acid gastric, cunoscut in termeni populari ca arsura la stomac ( boala refluxului gastroesofagian), este o afectiune care provoaca dureri in piept, dureri de gat, precum si senzatia de arsura la nivelul stomacului, gatului si gurii. Acesta poate provoca pe langa disconfort si stres, o gramada de alte probleme de sanatate.

Aceasta afectiune este provocata, de obicei, de excesul de acid din stomac sau de cantitati inadecvate de acid gastric, blocaje ale intestinelor si un sfincter esofagian slab (SES).

Acestea poate fi periclitat de urmatoarele lucruri :

– Nicotina

– Alcool

– Cofeina

– Ulei de peste, atat dietetic cat si sub forma de suplimente

– Tomate

– Anumite medicamente, cum ar fi tratamentele hormonale

– Citricele si sucurile

– Ciocolata

De fapt, se pare ca ciocolata diminueaza presiunea sfincterului, iar aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de ”reflux indus de ciocolata”.

SES se refera la muschii care leaga esofagul de stomac. El se deschide si permite alimentelor sa intre in stomac si se inchide pentru a preveni refluxul lor.

Atunci cand este slabit, SES permite alimentelor sa aiba reflux, provocand iritatii. Acesta poate fi slabit ca rezultat al blocajului intestinal sau al cresterii intestinului mic.

Daca nu este tratat, acidul gastric poate avea ca rezultat degradarea mucoasei membranei, ulcer si chiar cancer. Astfel, se recomanda sa mesteci bine mancarea, sa stai intr-o pozitie adecvata la masa si sa eviti consumul de alimente acide.

Daca simptomele refluxului de acid gastric sunt blande, nu trebuie sa mergi la medic pentru a examina daca a fost cauzat de un nivel prea scazut sau prea ridicat al acidului. Exista un test pe care il poti face, si tot de ce ai nevoie este otetul din cidru de mere.

Iata cum sa faci testul:

  1. Inghite o lingura de otet din cidru de mere
  1. Daca nu ai senzatia de arsura, atunci cauza este hipoclorhidria (acid gastric redus). In acest caz, trebuie sa ridici nivelul, consumand otet din cidru de mere zilnic, pana ajungi la 6 linguri pe zi, sau pana apare senzatia de arsura usoara.
  1. Daca nu resimti vreo senzatie, trebuie sa mentii doza, descrescand-o zilnic, pana cand arsura apare.
  1. Daca resimti o arsura intensa si iritatie dupa consumarea primei linguri de otet din cidru de mere, este o manifestare a hiperclorhidriei. ( excesul de acid gastric) Se recomanda consultarea unui specialist si efectuarea unor teste pentru a confirma ca durerea cauzata de arsura nu este semnul unui ulcer sau a unei complicatii.

Acidul gastric scazut

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand te confrunti cu aceasta problema.

– Mesteca mancarea bine.

– Dupa mesele grele, asigura-te sa consumi enzime digestive.

– Creste consumul de papaya si de ananas pentru ca sunt bogate in enzime naturale de papaina si bromelaina.

– Continua sa iei 1-6 linguri de otet din cidru de mere in fiecare zi daca nu resimti arsurile.

– Maseaza zona abdominala pentru a activa secretiile gastrice.

– Chiar inainte de masa, respira adanc de trei ori si miroase mancarea, avand in vedere ca nasul este primul organ activ in ceea ce priveste digestia si este cel care declanseaza secretia de saliva din cavitatea bucala, precum si eliberarea enzimelor digestive din pancreas.

– Incearca sa iti manageriezi nivelul stresului facand exercitii, meditand si facand plimbari in natura.

Acid gastric ridicat

Iata ce sa faci cand te confrunti cu un nivel ridicat de acid gastric:

– Consuma cate un pahar cu apa in care ai pus cate o lingurita de bicarbonat de sodiu.

– Nu te intinde imediat dupa masa.

– Ia masa cu cateva ore inainte de culcare.

– Fa miscare regulat si scapa de surplusul de kilograme.

– Fa masaj abdominal si in partea superioara a corpului in mod regulat, ca sa scapi de presiunea gastrica si de stres.

– Dormi cat mai mult, cu capul in pozitie usor ridicat.

– Respira adanc de 3 ori inainte de masa.

– Bea multa apa.

– Evita consumul de alimente acide (carne, citrice), bauturile carbohidrate si alimentele care dau aciditate ( mancaruri condimentate, ciocolata, ananas, rosii, papaya, alcool, cofeina etc) si fumatul timp de o saptamana, iar apoi reevalueaza intensitatea disconfortului.

– Incearca sa manageriezi stresul prin intermediul exercitiilor, al meditatiilor, prin inot, lectura, etc.

Acidul gastric poate fi confundat cu ulcerul peptic, afectiuni ale plamanilor, probleme la nivelul muschilor si oaselor, la fel de serioase ca afectiunile de inima.

Asadar, daca ai observant sangerari la nivelul cavitatii bucale sau in scaun, dureri inexplicabile sau discomfort cronic, trebuie sa mergi imediat la medic.

Mai mult, daca ai folosit medicamente de reducere a acidului gastric de ceva vreme, si consideri ca trebuie sa incerci o metoda alternativa, poti consulta un medic naturopat.

Nu in ultimul rand, esti sfatuit sa nu renunti sau sa nu te apuci de un tratament diferit de cel pe care il folosesti; corpul are nevoie sa se pregateasca pentru introducerea unei noi alternative de tratare.

Autor: Calin Petru Barbulescu pentru Secretele.com

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!