• Home
  • Știri
  • Cum schimbă UE permisul de conducere. Vălean: Va fi digital și va include date despre comportamentul șoferului

Cum schimbă UE permisul de conducere. Vălean: Va fi digital și va include date despre comportamentul șoferului

adina valean

Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a vorbit joi seară, la Digi24, despre directiva Uniunii Europene privind digitalizarea permisului de conducere și despre noile reguli pentru obținerea acestuia, recomandări despre care precizează că au ca obiectiv să sporească siguranța rutieră la nivel european.

„Noi reguli pentru că trebuia la nivel european să armonizăm și să modernizăm și permisele de conducere, cu accent pe a armoniza regulile. Ele sunt foarte variate la nivelul Uniunii Europene, dincolo de recunoașterea reciprocă, sunt diverse condiții pentru obținerea permisului de conducere, pentru controalele medicale sau vârsta de la care poți să-l iei. Sunt țări nordice în care tinerii sunt lăsați să conducă așa numitele tractoare, care sunt mașini cu o viteză limitată să spunem la 50km/h încă de la 14 ani și atunci a fost nevoie să armonizăm, să coordonăm regulile. Această chestiune a permiselor de conducere face parte dintr-un pachet mai larg care este destinat a spori siguranța rutieră la nivelul european pentru că vor fi întărite și regulile privind aplicarea pedepselor de circulație transfrontalier”, spune Adina Vălean, potrivit digi24.ro.

Totodată, Uniunea Europeană dorește digitalizarea permiselor de conducere, care vor conține datele de identificare ale conducătorului auto, dar și informații privind comportamentul acestuia în trafic.

Mai multe detalii aici

Parteneri