
Cum se monitorizeaza corect cheltuielile si veniturile si ce rol au creditele in situatii de criza?
In contextul pandemiei si a crizei financiare din Romania, din cauza dezvoltarii financiare deficitare a statului roman si a provocarilor raspandirii acestui virus, din ce in ce mai multi oameni si-au pierdut locul de munca si nu au mai putut tine pasul cu datoriile pe care le au. Multi au hotarat in acest context, ca prin contractarea unui credit rapid sa acopere datoriile deja existente.
Pentru ca situatia familiala sa fie imbunatatita, pentru ca datoriile la stat si facturile sa fie platite, cu siguranta este nevoie de un plan comun pe care toti membrii familiei sa il respecte. Unele din aceste solutii nu costa nimic si presupun monitorizarea cheltuielilor familiale prin realizarea unui buget personal si familial. Acest instrument financiar realizeaza analiza amanuntita a veniturilor fiecarui membru al familiei in parte si cheltuielile.
Ce este planificarea bugetara a familiei?
Planificarea bugetara a familiei nu scuteste familia de a contracta un imprumut urgent, ci ajuta la monitorizarea veniturilor si cheltuielilor si stabilirea unui buget al familiei foarte strict pentru a face ordine in finantele individuale si de familie. In lipsa planificarii bugetare a familiei, multe persoane ajung la final de luna sa aiba conturile goale si sa nu faca fata cheltuielilor pana la urmatorul salariu.
Planificarea bugetara este simpla, nu necesita cunostinte economice aprofundate si este recomandata persoanelor interesate sa isi imbunatateasca viata financiara. Dintr-o asemenea analiza, inainte de a apela la serviciile unui IFN online, membrii familiei trebuie sa stie in ce „scenariu” se incadreaza:
- scenariul 1 in care veniturile echivaleaza cu cheltuielile, nu este cel mai bun scenariu, cea mai ideala alegere, iar economiile pentru situatii de criza nu sunt posibile;
- scenariul 2 in care veniturile sunt mai mari decat cheltuielile, cea mai buna situatie pentru ca raman sume de bani ce pot fi folosite in diferite moduri;
- scenariul 3 si cel mai rau, in care veniturile sunt mai mici decat cheltuielile si datoriile.
Impartirea cheltuielilor pe categorii
Inainte de a apela la un imprumut nebancar, este foarte important ca membrii familiei sa isi imparta cheltuielile pe categorii in cazul in care doresc sa faca o investitie si nu sunt siguri de posibilitatea returnarii banilor. Ceea ce inseamna ca toate cheltuielile familiei pot fi incadrate, in functie de categoria din care fac parte in:
- cheltuieli obligatorii, facturi la utilitati, rate la banci si la institutii financiare nebancare;
- taxe si impozite la stat;
- cheltuieli necesare pentru alimente, obiecte de curatenie si de igiena;
- cheltuieli utile pentru obiecte vestimentare si de incaltaminte, pentru a plati asigurari sau pentru a realiza depozite de economii;
- cheltuieli de placere, dar acestea trebuie tinute sub control pe cat de mult posibil;
- cheltuieli de urgenta pentru situatii neprevazute;
- cheltuieli ce presupun investitii necesare in casa, in autoturism, in educatia copiilor sau in alte domenii importante.