Curcubeul sănătății: află ce boli tratezi în funcție de culoarea alimentelor

Culoarea alimentelor nu este intamplatoare. Alimentele capata culoare in functie de continut. De exemplu fructele si legumele portocalii contin beta-caroten, precursorul vitaminei A ,care este totodata si pigment. In functie de ceea ce contine fiecare aliment, acesta capata o culoare care are si o insemnatate terapeutica.
Sunt specialisti care ne propun sa mancam in culori, alegand anumite culori in anumite momente ale zilei pentru a obtine beneficiile dorite asupra sanatatii si siluetei. Ba chiar a fost creata dieta in culori.
FRUCTELE SI LEGUMELE DE CULOARE ROSIE – PROTEJEAZA INIMA
Sunt excelente pentru mentinerea sanatatii inimii si vaselor. Aceste alimente contin antioxidanti care scad stresul oxidativ – un factor de risc pentru ateroscleroza si boli cardiace, reduc colesterolul rau din sange si reduc tensiunea arteriala. Alimente rosii: capsunele, visinele, ciresele, rosiile, unele fructe de padure, macesele etc. Aceste alimente trebuie sa aibe si pulpa rosie, nu doar coaja.
curcubeu
ALIMENTELE PORTOCALII – PROTEJEAZA PIELEA SI OCHII
Alimentele portocalii sunt bogate in betacaroten, precursorul vitaminei A. Vitamina A est esentiala atat pentru mentinerea sanatatii pielii, dar si a vederii. Practic, fara vitamina A din celulele specializate ale retinei nu am putea vedea! Puteti consuma din belsug alimente portocalii in zilele cand va expuneti la soare ori sunteti pe plaja. Acestea va protejeaza in mod natural de arsurile solare. Exemple pentru alimente portocalii: pepene galben, morcov, charon, dovleac, portocale etc.
ALIMENTELE GALBENE – MENTIN ELASTICITATEA PIELII SI COMBAT DEPRESIA
Alimentele galbene sunt bogate in nutrienti pentru piele, avand efecte antiimbatranire. Aceste alimente sunt totodata bune tonice cerebrale, de aceea sunt recomandate in perioadele de surasolicitare intelectuala.
Intre aceste alimente se numara si nucile, alunele, arahidele, caju si alte seminte, mai exact fructele oleaginoase. Alte exemple de fructe galbene: mango, avocado, ananas, grapefruit, pere, sunatoare, musetel etc.

ALIMENTELE VERZI – SCAD GLICEMIA, TRATEAZA ANEMIA SI PREVIN CANCERUL
Fie ca ne referim la fructe si legume verzi, adica necoapte, fie la plante medicinale si la alimente ajunse la maturitate in culoare verde, un lucru este cert – acestea sunt alimentele cele mai bogate in nutrienti energizanti pentru organism. Contin chiar substante mai rar intalnite in natura, iar unele dintre acestea au proprietati speciale, cum sunt germenii si mladitele. Alimentele verzi sunt bogate si in fier, fiind recomandate in dieta celor care sufera de anemie. Tot alimentele verzi sunt recomandate in tratarea afectiunilor respiratorii, dar si in dieta diabeticilor.
Exemple de alimente verzi: patrunjel, busuioc, cimbru, marar, menta, fructe verzi, struguri, corcoduse, mladitele si germenii, merele etc.
ALIMENTELE ALBASTRE SI INDIGO – CELE MAI PUTERNICE ANTIOXIDANTE DIN NATURA
Aceste alimente sunt cele care “pateaza” mainile, hainele, vesela in mov inchis – asa le recunoastem. Unele dintre ele au cloarea indigo inchis, incat sunt considerate car ar fi negre. Cu cat culoarea este mai inchisa, cu atat sunt mai bogate in cel mai puternic antioxidant din natura: resveratrolul.
Exemple de alimente indigo: afine, fragi, struguri negri, prune, vanata etc.
ALIMENTELE VIOLET – AJUTA SISTEMUL DIGESTIV SI FICATUL
Alimentele violet sunt indicate ca hepatoprotectoare sau in regenerarea ficatului, dar si in protectia tubului digestiv. Ele ajuta in eliminarea stresului si pot trata insomnia, contribuind la obtinerea unui somn de calitate. Intre aceste alimente enumeram: sfacla rosie, murele, zmeura, ceapa rosie etc.
Sursa : kudika.ro
Alina Dumitru, A.M.PRESS