De ce sângerează gingiile și când trebuie să mergi la medic

De ce sangereaza gingiile si cand trebuie sa mergi la medic

Sângerarea gingiilor reprezintă o problemă comună, cu care majoritatea oamenilor se confruntă pe parcursul vieții și care, de cele mai multe ori, este ignorată sau subestimată. În unele situații, sângerările gingiilor pot fi semnul unei afecțiuni gingivale cu potențial sever, care necesită evaluare de specialitate, într-un cabinet stomatologic. 

Când este necesară vizita la medic? 

Sângerarea ocazională a gingiilor, cauzată de periajul energic al dinților, este o problemă care poate să apară inclusiv la persoanele cu o bună sănătate orală. Aceasta este o consecință a presiunii mecanice aplicată asupra gingiilor, care crește sensibilitatea gingivală și duce la inflamații. Sângerările frecvente ale gingiilor constituie un motiv de îngrijorare, fiind favorizate de depunerile de placă bacteriană și tartru, o cauză frecventă a bolii parodontale. 

Controlul stomatologic pentru sângerare gingii se impune a se efectua atunci când sângerările sunt persistente sau dacă există alte simptome asociate (precum creșterea mobilității dentare, sensibilitate sau durere dentară, umflături ale gingiilor, respirație urât mirositoare sau mâncărime gingivală). De asemenea, atât sângerările gingivale apărute brusc, care nu sunt cauzate de periajul dentar, cât și sângerările profunde, necesită întotdeauna evaluare stomatologică. 

Care pot fi cauzele sângerărilor gingivale? 

Sângerarea frecventă a gingiilor este un simptom comun al bolii parodontale, dar și un simptom mai puțin întâlnit al deficitului de vitamine sau al unor afecțiuni sistemice, precum leucemia sau hemofilia. Afecțiunile orale frecvent asociate cu sângerarea gingivală sunt gingivita (o formă incipientă a bolii parodontale, descrisă drept o inflamație a gingiei) și parodontoza (formă avansată a bolii parodontale). 

Cum recunoaștem boala parodontală? 

Pentru a reduce riscul de probleme de sănătate orală, orice persoană cu sângerări gingivale trebuie să se adreseze cât mai devreme medicului stomatolog, în special în cazul apariției altor simptome comune bolilor parodontale. Sângerarea gingivală este, împreună cu inflamația, durerea sau sensibilitatea gingivală, retracția gingivală și mirosul neplăcut al gurii, unul dintre cele mai frecvente simptome ale parodontozei.

Cum pot fi tratate sângerările gingivale?

Deoarece sângerările gingivale reprezintă un simptom, nu o afecțiune în sine, tratamentul presupune identificarea cauzei și îndepărtarea acesteia. Astfel, în cazul în care sângerările gingivale sunt cauzate de boala parodontală, tratamentul va fi efectuat în cabinetul stomatologic și ulterior va fi continuat acasă, printr-o igienă riguroasă a cavității bucale. 

În schimb, atunci când sângerarea gingivală nu este o consecință a afecțiunilor gingivale, va fi necesară o evaluare medicală de specialitate, efectuată de regulă de un medic internist. În funcție de cauze, tratamentul poate varia de la administrarea de multivitamine, până la tratamente țintite împotriva unor afecțiuni specifice. 

Recomandări 

Păstrarea unei bune igiene orale și vizitele regulate la medicul stomatolog rămân o necesitate pentru orice persoană cu sângerări gingivale, indiferent de frecvența cu care apar acestea sau dacă sunt însoțite sau nu de alte simptome. Urmarea cu strictețe a sfaturilor medicului stomatolog este recomandată pentru a reduce riscul de complicații. 

Parteneri