• Home
  • Știri
  • Diaconescu, despre vizita ministrului de Externe al Ungariei la Moscova: „Nu vă supărați, așa ceva e mult prea mult!”

Diaconescu, despre vizita ministrului de Externe al Ungariei la Moscova: „Nu vă supărați, așa ceva e mult prea mult!”

diaconescu 1

Gestul Ungariei de a-l trimite la Moscova pe ministrul de Externe Peter Szijjarto ca să ceară mai mult gaz chiar în momentul în care Uniunea Europeană vrea să renunțe la dependența energetică de Rusia este inadmisibil și trebuie să primească un răspuns adecvat din partea Bruxelles-ului, pentru că pentru Moscova, are o valoare mult mai mare decât ar putea părea la prima vedere, consideră fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Rusia se aşteaptă să îşi dezvolte relaţia „strategică” pe care o are cu Ungaria, în ciuda sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Moscovei, a declarat joi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. El l-a primit – foarte cordial – pe omologul său de la Budapesta, Peter Szijjarto, venit la Moscova să ceară mai mult gaz rusesc, deși Bruxelles-ul se pregătește de o sistare completă a importurilor de la Gazprom.
„Sunt foarte curios care este reacția Bruxelles-ului în fața gestului Ungariei. Nu vă supărați, e mult prea mult, o spun și mă uit în cameră: așa ceva e mult prea mult!”, a afirmat Cristian Diaconescu, joi seară, la Digi24.

„Li s-a oferit și lor, și slovacilor, și bulgarilor o excepție în ceea ce privește regimul de sancțiuni. Deci, s-a convenit în interior, s-a convenit în interiorul Uniunii Europene, inclusiv prin Parlamentul European, stabilirea unui mecanism de solidaritate. Vom vedea, va funcționa sau nu, dar totuși, e prematur să rupi o astfel de decizie făcând unilateral un gest. Nu mă interesează – acum vorbesc din punct de vedere al intereselor naționale ale fiecăruia dintre noi – nu mă interesează că n-ai avut altă soluție, eu nu sunt pus în situația ta, eu sunt pus în situația de a mă judeca pe mine. Or, din acest punct de vedere, am agreat solidaritatea Uniunii Europene. Am fost alături de Budapesta, eu, Bucureștiul, în momentul în care i-a trecut cu cuiva prin cap că o Europă cu mai multe viteze ar fi o chestiune oarecum digerabilă. Și am fost împreună noi. Și noi, și voi. În momentul ăsta, ce faci? Deci, vă spun, gestul, din punct de vedere al simbolisticii – nu vorbim de cantități (de gaz – n.r.), nu știu, nu mă pricep -, dar din punct de vedere al simbolisticii, gestul Ungariei este inadmisibil și trebuie să primească un răspuns. E treaba leadershipului. Deci, trebuie să primească un răspuns, fiindcă această disociere are o valoare mult mai mare în campania pe care o duce Moscova acum decât ar părea la prima vedere”, a punctat Cristian Diaconescu.

Pe de altă parte, fostul ministru de externe a criticat și reacția mult prea lentă și ezitantă a Uniunii Europene în privința dependenței de gazele rusești și atrage atenția că este un moment când se poate rupe solidaritatea manifestată până acum în relația cu Rusia, riscând să fie puse la îndoială înseși principiile care stau la baza construcției europene.

Mai mult aici

Parteneri