Dieta lui Iisus. Ce alimente consuma Mântuitorul
Te-ai întrebat vreodată ce alimente consuma Iisus, din ce era compusă dieta sa?
AJ Jacobs și Don Colbert sunt doi specialiști care au încercat să descifreze Bibilia pentru a afla alimentele pe care Iisus obișnuia să le mănânce în acele vremuri.
După cum este lesne de înțeles, mâncarea erau mereu pregătită proaspăt, neexistând frigidere.
Cele mai multe alimente erau roadele pământului – grâu, cereale, legume și fructe crescute natural.
Dieta lui Iisus era bazată pe multe vegetale sănătoase.
În Biblie sunt versete în care sunt menționate produse precum peștele, fagurele de miere, pâinea, vinul.
Dieta lui Iisus mai putea cuprinde și carnea de oaie, vită și capră, alte proteine animale fiind interzise în rândul evreilor.
Dieta lui Iisus mai putea cuprinde brânza, laptele și măslinele.
Se mai spune că insectele precum lăcustele sau greierii erau consumate pe post de gustări.
În Psalmul Luca 24:41-43 este scris „Iar ei încă necrezând de bucurie şi minunându-se, El le-a zis: Aveţi aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de peşte fript şi dintr-un fagure de miere”.
Acest verset arată faptul că dieta lui Iisus cuprindea și pește.
Alte pasaje din Biblie este descris că El consuma pește, pâine și vin să hrănească semenii, dar și la nunta din Cana și Cina cea de Taină.
Dieta lui Iisus – cum era preparată mâncarea
Sunt specialiști care susțin că Mântuitorul ar fi fost vegetarian, iar alții susțin contrariul conform descoperirilor din Biblie.
Cert este că exista moderația în toate, iar meniul era destul de diversificat încât să ofere corpului echilibrul perfect.
Legumele erau preparate în tot felul de moduri, așa cum se procedează și astăzi.
Multe dintre ele erau consumate crude, la fel și fructele.
Cum în acele vremuri existau rodia, strugurii, smochinele, curmalele, merele, nucile, fisticul, migdalele, pepenele galben.
Pâinea era pregătită din aluat dospită dar și nedospită, din cereale integrale, fiind o sursă bună de vitamine, minerale și fibre.
Pâinea nedospită se consumă după sacrificarea mielului de Paște, după tradiția iudaică.
Nu există nicio scriere clară despre meniul sau dieta lui Iisus din acele vremuri, dar se poate presupune ce ar fi mâncat având în vedere produsele disponibile.
Din alimentația sa ar mai fi putut face parte și leguminoasele – fasolea, năutul, lintea, legumele, condimentele – scorțișoara, isopul, chimionul, mărarul, etc.
Fructele erau consumate proaspete, dar și uscate.
Cum existau și animale în gosppodării, meniul mai putea cuprinde lapte și produse lactate.
Carnea de animale, ouăle, carnea de pește ce era gătit fript, fiert sau sărat, cu saramură.
Mai mult pe libertateapentrufemei.ro