A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Doliu. A murit, fără bocete, cea mai importantă valoare a României

11 69.397

A mai murit cineva. A murit și nu-l bocește nimeni.
Sosit matinal, la mine acasă, dascălul de română, pensionar, îmi aduce trista veste. De la o vreme tot aflu de artiști, scriitori, regizori importanți că au murit. Pe unii îi am încă în telefon și nu le șterg numerele și numele. Cine știe?! Poate revin, poate e o minciună ziaristică. Alaltăieri murise un cântăreț al anilor 70, conform presei. Fiul lui, confirmat de medici, spune că nu a murit. E doar în comă profundă, respiră pe aparate. Acum se pare că nu mai e în comă profundă. Nu mai e deloc.
Cine a mai murit, întreb, de alergi la mine în zori? Clopotele, de ieri, nu mai bat în satul nostru, iar la București doar ce am vorbit cu copiii, nu e o tragedie de acest gen, ci doar tragediile uzuale.

A murit, zice dascălul, Bunul Simț.

Unde locuia, era bătrân?

Peste tot locuia și era tare bătrân.

Dacă locuia peste tot, unde se petrece îngropăciunea?

Nu se mai petrece, fiindcă mortul e mort demult și îngropat deja.

Avea și vreo poreclă, să-l aflu?

Unii îi ziceau Omenie.

Da, cred că l-am întâlnit și eu, dar rar.

Dascălul de română are o față de om plâns. Nu bat clopotele, dar cineva, extrem de important, înțeleg, pe care-l chema Bunul Simț, nu mai e printre noi. Fie-i eternitatea ușoară!
Despre moartea Bunului Simț a scris Lucian Avramescu

11 Comentarii
 1. Mircea Coroș spune

  Da, adevărat este acest dezastrul asupra acestei țări, ajunsă colonie și aș spune disprețuită chiar de acei care ar trebui s-o iubească, spun aici de cei plecați înafară. A murit bunul simț și nu este de unde să-l înlocuim !

  1. Gică spune

   D-le Coros ,
   Daca cujetati o țâra mai adânc , cine e de vina pentru halul în care a ajuns țărișoara noastra? Exact conducatorii pe care-i avurăm din ’90 încoace . Ei au si disprețuit-o si inca nu s-au oprit . Si daca spuneti că a ajuns colonie , făra contribuția lor nu putea ajunge. Să nu mai dăm vina pe alții!

  2. Octav spune

   cine dispretuieste Romania ? >:(
   Poate dumneavoastra, de vreme ce faceti astfel de afirmatii…
   diasporenii , in nici un caz !
   mi-ar placea sa fiti mai atent in afirmatii gen „”Cei plecati afara…dispretuiesc Romania///”””
   Singurii ce nu-si iubesc tara sunt politicienii !

 2. Nicolette Orghidan spune

  Și ciudat, nimeni nu se grăbește să-l resusciteze. De ce oare? Minunate cuvinte, idee care ar trebui să ne frământe pe noi toți.

 3. Mureșan Angela spune

  Părerea mea : Bunul Simț există! Este acolo unde îi priește, unde îi șade bine și așteaptă, cu răbdare, să fie recunoscut și respectat!

 4. Pasarea Spyn spune

  Nu judecati , nu aruncati cu noroi in cei care -si plâng țara in fiecare sărbătoare , nu aruncati cu noroi in cei care nu pot aprinde o lumânare la căpătâiul celor care i-au crescut si in cei ce si-au pierdut copii lăsați cu cei ramasi .Rugati -va pentru ei ,sa se întoarcă ACASA , căci unde sunt romanii, acolo e ROMÂNIA !!!

 5. Andreescu spune

  Superb! De altfel……. ca tot ce scrie Lucian Avramescu!

 6. Asta conteaz? spune

  Dar nu puneți poza lui Lucian…codul eticii și echității socialiste nu plăcea…deși era extras parcă din biblie…acum nu mai e rușine,decență…vezi homosexualitatea are acum mare valoare deși medical,moral e la pământ…ptiu!

 7. pica rădulescu spune

  Pica .BUNUL SIMȚ cu litere uriașe poate tinerii de astăzi care din motive necunoscute au pierdut respectul ,bunul simț …….ar înregistra o fracțiune din bunul simț și în timp ar putea însuși 100%.

 8. Petru spune

  Minunat prietenul dumneavoastră, tot respectul. Poate dacă acești copii ar fi fost educați de un asemenea dascăl, astăzi mai găseam omenie și bun simț. Dar ghinion și pas cu pas!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More