Dormi la prânz? Răsfăţ, necesitate sau semn de boală?

Ce spun specialiștii despre persoanele care dorm la prânz. Este acesta un semn de boală?
Somnul de prânz este o pauză pe care poate mulți ne-am dori-o, dar nu ne-o mai putem permite. În unele state, la miezul zilei există o perioadă de câteva ore, intitulată siestă, în care oamenii pot ațipi pentru a-și reîncărca bateriile.
Însă cât este de sănătos să dormi la prânz? Unele persoane chiar nu pot rezista fără acest ritual.
S-ar putea să te simți vinovat pentru că ai nevoie de atât de mult somn. Poate că te consideri leneș pentru că îți rezervi timp pentru a te odihni în timpul zilei. Poate că te-ai gândit că exercițiile fizice sau schimbarea dietei ar putea să îți îmbunătățească nivelul energiei. Dar adevărul este că nu ar trebui să te simți prost când vine vorba de somnul de prânz. Iată de ce, scrie eva.ro.

Sentimentul vinovăției care este asociat cu somnul de prânz este cauzat de stereotipul conform căruia acest somn este pentru bebeluși și copii. Simți că ar fi trebuit să treci peste această etapă a vieții până acum, dar adevărul este că și oamenii în vârstă dorm la prânz. Dacă cercetezi de ce este atât de important somnul de prânz pentru viața noastră, vei descoperi foarte multe informații. Chiar și The National Sleep Foundation recomandă un somn de 20-30 de minute în timpul zilei, pentru a ne îmbunătăți gradul de alertă și pentru a atinge performanțele dorite.
Dacă ești îngrijorat cu privire la somnul din timpul nopții, somnul de prânz nu îți va întrerupe rutina de odihnă nocturnă și nu te va lăsa drenat de energie. Există trei tipuri diferite de somn la prânz. Primul este reprezentat de somnul planificat, care este un tip de somn pe care îl plănuiești în loc să aștepți să ți se facă somn. Al doilea tip este reprezentat de somnul de urgență, atunci când îți este incredibil de somn și ai nevoie să te odihnești pentru a putea continua ziua și sarcinile pe care le ai. Ultimul tip este denumit somnul obișnuit, atunci când încerci să dormi la aceeași oră în fiecare zi.

Dacă stilul tău de somn în timpul zilei nu este și planificat, s-ar putea să fie nevoie să regândești schema de relaxare.

Distribuie prietenilor

De fapt, somnul planificat poate avea beneficii crescute, având în vedere că studiile despre ritmul circadian ne arată că trebuie să avem mereu echilibrat ceasul organismului.

Somnul la aceeași oră în fiecare zi ar îmbunătăți foarte mult ritmul circadian natural al corpului, lucru care poate avea efecte pozitive asupra corpului, precum stabilizarea nivelului hormonilor, menținerea temperaturii corpului, monitorizarea metabolismului și întărirea sistemului imunitar.

Mai mult pe Doctorulzilei.ro