AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Durerea în partea stângă a abdomenului nu e de neglijat. Principalele cauze

În majoritatea cazurilor, durerile abdominale sunt cauzate de o acumulare a gazelor intestinale. Însă, dacă durerea e puternică, poate fi simptomul unor afecțiuni mai serioase.

Durerea, indiferent de intesitatea și de localizarea ei nu ar trebui trecută cu vederea. De câte ori observi că ceva e în neregulă cu corpul tău, cel mai bine e să mergi la medic.

Din ce motiv apare durerea în partea stângă?
Iată câteva posibile cauze:

1. Pancreatita
După acuularea de gaze, aceasta este cea mai comună cauză a durerii în partea stângă. Pancreatita se manifestă, de obicei, atât de intens încât ai nevoie de spitalizare imediată.
În cazul pancreatitei, durerea este foarte puternică și este însoțită de febră, vărsături și palpitații.
Dacă după ce mănânci te simți foarte plin și te doare în partea stângă a abdomenului, iar durerea este puternică și însoțită și de celelalte simptome, ar trebui să mergi la medic.

2. Ocluzie intestinală
Dacă ai un blocaj al colonului sau al intestinului subțire, e o urgență medicală destul de serioasă. De ce apar aceste ocluzii intestinale? Sunt niște blocaje care nu permit alimentelor și lichidelor să treacă, iar simptomele sunt foarte evidente. Durerea de tip colicativ din cadrul ocluziei intestinale este exacerbată, având perioade de acalmie, însă care revine cu o intensitate şi mai crescută.
Un alt simptom este reprezentat de vărsături. Mai exact, procesul este simplu: pentru că sunt prezente lichide deasupra obstacolului de la nivelul intestinului gros sau subţire, acestea refulează.
Dacă apare şi deshidratarea, atunci pacienţii prezintă ochi încercănaţi, limba uscată, au o sete intensă, o uscăciune a gurii – pe care le emnalează în discuţia cu medicul, dar şi un debit urinar scăzut – poate de 1 l sau chiar mai puţini ml, până la lipsa completă a acestuia. De asemenea, se mai întâlnesc oboseala şi astenia neexplicate.
Atunci când aceste semne sunt ignorate sau nu sunt semnalate la timp medicului specialist, atunci pot apărea pneumonia de aspiraţie – cu lichidele de vărsătură, atelectaziile pulmonare, tulburările grave ale echilibrului acido-bazic, insuficienţa renală acută, peritonita, necroza peretelui intestinal, hipertensiunea arterială, starea de confuzie, şocul ocluzional sau chiar starea comatoasă.

3. Diverticulita
Diverticulita este o boală a civilizaţiei, a carei apariție este de multe ori legată de modul de alimentaţie şi este consecinţa constipației cronice. Această boală este cauzată de inflamația unor mici saci, numiți diverticuli. Aceste diverticuli se găsesc în partea interioară a sistemului digestiv, în special în colon, respectiv pe părțile slăbite ale acestuia. Problemele grave de sănătate pot apărea în cazul în care diverticulii se infectează, şi apare inflamația intestinală – diverticulita..

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!