Eşti lipsit de energie? Iată șase soluţii pentru a-ţi recăpăta vigoare

     oboseala-suprarenalaŢi s-a întâmplat vreodată să te simţi atât de obosit încât chiar şi datul jos din pat să pară o faptă de vitejie? Când, indiferent de numărul ceştilor de cafea golite eşti tot lipsit de energie? Şi când, după o noapte de somn, a două zi te simţi că şi cum n-ai fi închis ochii? Oare ce cauzează această oboseală cronică de care pare că nu poţi scapă în ciuda tuturor eforturilor depuse?

Oboseală cronică este un semn că organismul nu mai funcţionează eficient – iar asta poate afecta însăşi calitatea vieţii tale. Tocmai de aceea este important să înţelegi cauzele şi să găseşti cea mai bună soluţie astfel încât problema să fie rezolvată.

  1. Somn insuficient

Deprivarea de somn este unul dintre cele mai comune cauze pentru oboseala cronică. Un somn insuficient înseamnă că organismul nu poate să se recupereze după efortul mare din timpul zilei. Prin urmare funcţionarea organismului va fi compromisă şi lipsa de energie va fi resimţită alături de dureri de cap, ochi obosiţi, iritabilitate etc.

Solutia: Dormi cel putin 7-8 ore pe noapte. Asa corpul si mintea se vor recupera si vor combate starea de oboseala.

  1. Probleme de sanatate

Starea de oboseala poate indica unele probleme de sanatate precum depresia, tulburari de somn, obezitate, artrita, infectii bacteriene etc.

Solutia: Daca oboseala dureaza de mai multa vreme este important sa mergi la doctor pentru un diagnostic corect si pentru o prescriptie corespunzatoare.

  1. Dezechilibru hormonal

Este o problema intalnita in special la femei in diferite perioade a vietilor lor. Exista cateva situatii in care se modifica nivelul hormonal, iar printre acestea se pot enumera menstruatia, sarcina, menopauza etc. Toti acesti factori pot conduce la complicatii de sanatate si la o lipsa de energie si de conditie fizica.

Solutia: Asigura-te ca stii exact cauza pentru care te simti lipsita de energie. Daca este o problema mai grava doctorul va sti exact ce tratamentul corespunzator. Si obezitatea poate fi un factor destabilizator pentru echilibrul hormonal. In acest caz, o dieta corespunzatoare si un program de exercitii fizice pot rezolva problema.

  1. Depresia

Despresia este descrisa ca o stare constanta de tristete si negativitate, dominata de sentimente de letargie si oboseala. Desi depresia nu cauzeaza o durere fizica, aduce o persoana la pamant si-i afecteaza toate activitatile zilnice.

Solutia: Cel mai adesea, depresia este cauzata de un incident specific de genul pierderii cuiva drag, o despartire sau alte pierderi. Alteori, motivul nu este deloc clar pentru care o persoana este in depresie. Insa, este importanta determinarea cauzei pentru gasirea unei solutii. Daca problema se acutizeaza si afecteaza tot ceea ce facu, ar trebui sa mergi la un specialist care sa-ti prescrie cel mai bun tratament, in functie de severitatea depresiei.

5. Stresul

Stresul conduce la sentimente de anxietate, grija si nervozitate. Poate fi cauzat de orice este fizic – precum surmenajul sau din cauza problemelor financiare sau a unui job foarte solicitant etc. Toate aceste cauze pot duce la o scadere a nivelului energetic si la eliberarea unor toxine in organism. Aceste toxine afecteaza sanatatea si conduc la oboseala mentala ceea ce genereaza o lipsa de energie.

Solutia: Confruntarea cauzelor care determina stresul este cea mai buna metoda de a scapa de efect. Mai poti lua unele medicamente pentru a combate stresul, dupa ce ai vorbit cu un specialist, sau sa te implici in activitati antistres.

  1. Dieta neechilibrata

O dieta necorespunzatoate duce la deficiente care au ca efect scaderea energiei. Multe persoane care au o dieta fada sufera din acest punct de vedere pentru ca alimentatia are efecte asupra modului de functionare a organismului, a metabolismului sau si a altor factori care duc la o scadere a nivelului energetic.

Solutia: O dieta echilibrata furnizeaza corpului toti nutrientii esentiali pentru mentinerea unei sanatati infloritoare. Printr-o alimentatie corespunzatoare corpul nu se confrunta cu deficiente care pot duce la diverse afectiuni. Dietele necorespunzatoare pot duce la probleme de sanatate si la scaderea energiei organismului. Consulta un nutritionist care sa-ti creioneze un plan dietetic corespunzator, care sa te ajute sa scapi si de kilogramele nedorite. In acelasi timp, asigura-te ca iei suplimente de vitamine si minerale care sa-ti sporeasca energia.

Este foarte important sa incluzi exercitiile fizice precum si unele forme de recreere in rutina ta zilnica impreuna cu o dieta echilibrata pentru a nu te mai confrunta cu oboseala cronica.

Sursa –  EQYNEWS