Febra e semn că imunitatea funcționează la capacitate maximă. Nu o tratați dacă nu depășește această valoare!
Febra e semn că imunitatea funcționează. Febra nu este altceva decât modalitatea organismului de a lupta cu boala. Medicamentele luate înainte de a se depăşi valoarea de 38,5 grade Celsius, scad febra, dar distrug şi anticorpii.
Când mercurul din termometru trece puţin de 37 de grade Celsius, primul impuls este să dăm buzna la dulapul cu medicamente în căutare de antitermice.
Mulţi intră în panică atunci când fac febră mai mare de 38 de grade şi o tratează agresiv, fără a şti că, de fapt, febra, atât la copii, cât şi la adulţi, nu este decât un semn că imunitatea funcţionează la capacitate maximă.
Peste 85% dintre părinţi le adminstrează copiilor antitermice înainte ca febra să atingă 38,5 grade Celsius, iar 68% dintre aceştia le fac împachetări cu oţet înainte ca temperatura să atingă valoarea de 39,5 grade Celsius, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în „Pediatrics”. Organismul are însă propriile metode naturale de a ţine febra sub control.
Febra „sufocă” bacteriile
Febra reprezintă creşterea tem peraturii corpului peste „limita normală”. Deşi ceea ce este „normal” pentru o persoană nu este „normal” pentru alta, intervalul de 36-38 de grade Celsius poate fi considerat un reper. Febra în sine nu este o boală, ci un simptom al unui spectru larg de infecţii virale sau bacteriene, de la infecţii respiratorii, pneumonii, până la infecţii urinare şi diaree.
Când aceste microorganisme care există în mod natural în organism se înmulţesc excesiv, sistemul imunitar se activează şi organismul reacţionează şi prin febră. Celulele albe (leucocitele) sunt eliberate în cascadă în sânge pentru a eradica „intruşii”. „Febra este un efect al infecţiilor, virale sau microbiene, fenomen de apărare a organismului care favorizează vindecarea. Astfel, nu trebuie combătută atât timp cât nu atinge valori mai mari de 38,5 grade Celsius”, avertizează Rodica Nanu, medic pediatru, potrivit doctorulzilei.ro.
Graţie capacităţii naturale de termoreglare a organismului, febra nu va creşte până la niveluri periculoase. Foarte rar, temperatura trece de 41 de grade în cazul infecţiilor de rutină. Când febra trece însă de 42 de grade Celsius, există risc de convulsii, în special la copii.
Însă convulsiile apar doar când temperatura creşte brusc, nu din cauza febrei prelungite, şi nu durează mai mult de cinci minute. „În cazul în care febra trece de 42 de grade, atunci este pericol de convulsii care pot afecta creierul”, adaugă medicul pediatru Rodica Nanu. În cazul copiilor foarte mici, la care reglarea temperaturii corpului e mai deficitară, este bine ca în caz de febră să se ceară sfatul pediatrului.