AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Fructul binecuvântat! Unul pe zi ajută inima, te scapă de colesterol şi diabet

Printre beneficiile pe care le ofera acest fruct al sanatatii se numara tratarea constipatiei, tusei, racelii, problemelor pielii, tensiunii, scaderea greutatii. Un aspect extrem de important referitor la guava, care cu siguranta va bucura foarte mult consumatorii de alimente cat mai putin procesate si certificate ecologic este acela ca guava, spre deosebire de alte fructe exotice sau mere, struguri etc., nu necesita pesticide chimicale in exces. Este unul dintre fructele cele mai putin stropite cu chimicale.
Guava si slabirea
Guava este un fruct foarte util pentru persoanele care vor sa scada in greutate fara a-si compromite aportul zilnic necesar de proteine, vitamine si fibre. Guava, fiind un aliment extrem de bogat in vitamine, proteine si minerale, dar fara colesterol si cu un continut redus de carbohidrati usor digerabili, este extrem de satios si iti va mentine apetitul sub control cu usurinta. Foarte important este si faptul ca guava, in special guava cruda, are un continut mai scazut de zahar, prin comparatie cu merele, portocalele si strugurii sau alte fructe.
GUAVA
Incearca sa consumi un fruct guava de marime medie pe la pranz si vei observa ca iti va taia senzatia de foame pana la cina. Mai mult, guava iti accelereaza digestia si metabolismul, doua reactii din organism benefice scaderii in greutate.
Fructul de guava este eficient in tratarea problemelor de stomac
Guava te scapa de diaree si dizenterie. Guava este un fruct plin de substante astringente (acei compusi care fac ca gingiile sa ti se stranga si sa se improspateze dupa ce mesteci niste frunze de guava sau mananci un guava crud… iti fac gura punga, mai pe romaneste) care reprezinta adjuvante extraordinare in privinta problemelor de tranzit intestinal precum diareea, facand scaunul mai solid. Aceste substante cu efect astringent sunt alcaline prin natura si au proprietati dezinfectante si antibacteriene, ajutand si la tratarea dizenteriei prin inhibarea dezvoltarii microbilor si inlaturarea excesului de mucus din intestine. Mai mult, alti nutrienti din guava, precum vitamina C, carotenoidele si potasiul iti vor intaria si tonifia sistemului digestiv si il vor si dezinfecta. Datorita acelorasi caracteristici mai sus mentionate, guava aduce beneficii si in privinta gastroenteritei, o inflamatie a stomacului si a intestinelor.
Consumul regulat de guava trateaza si previne formarea pietrelor la rinichi. Continutul ridicat de vitamina C ajuta la absorbtia calciului in exces care ar putea rezulta in formarea pietrelor la rinichi.
Tratament pentru piele cu guava
Se spune ca guava iti poate imbunatati textura pielii si poti chiar evita anumite probleme legate de piele cu mai mult succes decat ai face-o folosind creme de infrumusetare si lotiuni si geluri tonice. Aceasta se datoreaza indeosebi abundentei de substante astringente din aceste fructe (in special cele neajunse la maturitate) si frunzele lor. Poti obtine beneficiile mancand fructul (asa vei ajuta intarirea muschilor si, implicit a pielii) sau prin curatarea pielii cu un decoct preparat din fructele crude sau frunze, care iti va tonifia si oferi fermitate in zonele cu piele lasata, flasca.
Pe langa a fi bogata in elemente astringente, guava este foarte bogata si in vitaminele A, B, C si potasiu, mai exact este plina de antioxidanti si substante detoxifiante care iti vor mentine pielea stralucitoare si tanara, fara riduri sau alte nereguli. Desigur ca acestea vor avea efecte benefice care se vor manifesta si in privinta acneei, a cosurilor si a diverselor abcese. In egala masura, guava contine si 1,4 mcg de vitamina K (2% din doza recomandata zilnic), o vitamina care trateaza depigmentarile pielii, inclusiv cearcanele, venele de la ochi, rozaceea, iritatiile acneice si depigmentarile generale.
Vitamina K are aceasta capacitate de tratament intrucat imbunatateste coagularea sanguina, care este prejudiciata in cazuri de inrosiri si iritatii ale pielii. Guava contine si 2,9 g de licopen, un antioxidant care protejeaza celulele sanatoase de toxinele care se acumuleaza in organism din cauza metabolismului si a poluarii mediului inconjurator. Printre daunele cauzate de aceste toxine se numara si imbatranirea prematura, datorata modificarilor ADN-ului care „se ocupa” de crestere si dezvoltare.
Guava scade tensiunea
Fructul de guava ajuta la reducerea colesterolului din sange si previne ingrosarea sangelui, mentinandu-i astfel fluiditatea si reducand tensiunea. Studiile au aratat si se straduiesc sa se faca auzite ca alimentele lipsite de un continut de fibre (precum produsele rafinate) aduc probleme de tensiune, din cauza conversiei rapide in zahar.
Guava se găseste aproape in toate super-market-urile.
Mai mult pe ziuadecluj.ro
Maria Tudor, A.M.PRESS

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!