AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Gastrita poate duce la cancer gastric. Cum o descoperi și cum o ții în frâu

 

Gastrita repezintă un grup de afecţiuni inflamatorii ale mucoasei gastrice, afecţiuni care pot fi simptomatice sau asimptomatice, de etilogii variate.

Gastrita este determinată de agenţi infecţioşi (bacterii, virusuri, fungi, paraziţi), agenţi medicamentoşi (aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene), condiţii asociate (alcoolul, fumatul, ciroza hepatică, boala cronică de rinichi, stomacul operat). Dintre agenţii infecţioşi cel mai frecvent se întâlneşte infecţia cu bacteria Helicobacter pylori, care se află la nivelul mucoasei gastrice.

Factorii care favorizează inflamarea mucoasei gastrice sunt foarte diverşi. În primul rând, apare din cauza dezechilibrului dintre factorii de agresiune şi factorii de apărare. Factorii de agresiune sunt factorii de mediu şi aici intră:
• fumatul,
• alcoolul,
• anumite ceiauri ce conţin cofeină (ceai verde, ceai negru),
• băuturile carbogazoase.

Crudităţile, de asemenea, induc o stare de hiperaciditate şi favorizează instalarea gastritelor. Alţi factori de agresiune sunt acidul clorhidric şi pepsina ce se află în sucul gastric. Factorii de apărare ai mucoasei gastrice sunt reprezentaţi de integritatea mucoasei gastrice, stratul de mucus ce apară mucoasa gastrică şi fluxul sanguin ce o străbate.

Simptome
Gastrita, de cele mai multe ori, este asimptomatică, nu are absolut niciun simptom. Alteori pot exista balonările, durerile de stomac, senzaţie de saţietate precoce după masă.
Diagnosticul de gastrită se poate pune şi numai prin anamneză, prin ceea ce povesteşte pacientul medicului. Apoi se fac investigaţii mai amănunţite, se determina dacă există infecţie cu Helicobacter pylori, în primul rând, şi se poate efectua endoscopie digestivă superioară.

Tratament
Tratamentul constă, în primul rând, într-un tratament dietetic. Pacientul trebuie să înţeleagă factorii care au dus la apariţia gastritei şi să elimine din alimentaţie alimentele nocive, cum ar fi:
• cafeaua (mai
ales pe stomacul gol) sau ceaiurile care conţin cofeină,
• băuturile carbogazoase,
• crudităţile,
• condimentele.

Fumatul trebuie întrerupt. Aceste măsuri sunt necesare o perioadă de timp, pentru a da posibilitatea mucoasei gastrice să se refacă. Tratamentul medicamentos constă în inhibarea acidităţii gastrice ce ajută refacerea mucosei, iar tratamentul antiinfecţiosse aplică în situaţia în care se constată prezenţa bacteriei Helicobater pylori sau a altor agenţi patogeni.

Tratamentul, în principiu, este pe o perioadă determinată, însă există şi pacienţi care sunt sub tratament cronic, pentru controlul simptomelor,
de ani de zile.

Alimentele antiinflamatoare
Gastrita este o afecțiune inflamatorie, astfel încât adoptarea unei diete antiinflamatorii poate ajuta la gestionarea simptomelor. Poți încerca următoarele alimente antiinflamatorii
• legume cu frunze verzi, cum ar fi varza, spanacul și rucola;
• pește gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele;
• oleaginoase, inclusiv migdale, nuci și alune;
• fructe, cum ar fi căpșuni, afine, cireșe și zmeură;
• ulei de masline.
Usturoiul, ghimbirul și turmericul pot avea, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, potrivit cercetărilor.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!