Ghimbirul, mai eficient de 10.000 de ori împotriva cancerului decât citostaticele
Un nou studiu ştiinţific a arătat că ghimbirul (Zingiber officinalis) conține un compus înțepător care este de până la 10.000 de ori mai eficient decât chimioterapia convențională în distrugerea celulelor stem canceroase aflate la baza tumorilor maligne.
Studiul publicat în PLoS susţine că o componentă înțepătoare aflată în ghimbir, cunoscută sub numele de 6-shogaol, este superioară chimioterapiei convenţionale în distrugerea cauzei de bază a cancerului de sân, și anume celulele stem canceroase.
Celulele stem canceroase se află la originea unei game largi de tipuri de cancer, nu doar a cancerului de sân, şi sunt denumite uneori „celule mamă”, deoarece sunt responsabile pentru producerea tuturor diferitelor tipuri de celule „fiice” care alcătuiesc colonia tumorală. Deşi celulele stem canceroase reprezintă numai între 0.2 și 1% din celulele unei tumori, ele au abilitatea de a se autoregenera, sunt capabile de diferențiere continuă, sunt rezistente la agenți chimioterapici convenționali și sunt tumorigene, adică se pot diviza pentru a crea noi colonii tumorale. Tocmai de aceea, celulele stem canceroase trebuie să fie distruse pentru a trata cu adevărat cancerul.
Noul studiu intitulat „6-Shogaol inhibă celulele cancerului de sân și sferoizii asemănători celulelor stem, prin modularea căii de semnalizare Notch şi inducerea morții celulare prin autofagie” a identificat acțiunea puternică împotriva celulelor stem canceroase a 6-shogaolului, un constituent înțepător din ghimbir prezent atunci când rădăcina este fie uscată, fie folosită în prepararea hranei. De asemenea, studiul a evidențiat că efectele de distrugere a celulelor canceroase au apărut la concentrații care nu sunt toxice pentru celulele non-canceroase – o diferență crucială faţă de tratamentele convenţionale pentru cancer, care nu prezintă acest tip de citotoxicitate selectivă și, prin urmare, pot face foarte mult rău pacienților.
Mai mult pe suntsanatos.ro