Giorgiana Radu: Bucurii „mărunte”

giorgiana 1

Trăim vremuri în care panica și înstrăinarea domină. Bine, înstrăinarea de noi înșine, o deprinsesem, unii, mai demult. Înstrăinarea de prieteni, de oameni dragi, însă, e o noutate, mai mult impusă decât consimțită.

Beneficiul acestei perioade – căci fiecare rău, naște și ceva bun -, e faptul că descoperim sau redescoperim, după caz, bucuria lucrurilor pe care, nedrept, le clasăm la categoria celor mărunte, banale chiar, când ele se pot situa fără exagerare în topul clasamentului „esențiale în viața unui om”.

floareAstăzi, m-am bucurat aidoma unui copil care primește jucăria mult dorită, de o floare. Ați putea zice: Ce mare lucru?, iar eu v-aș contrazice. Întotdeauna mi-a creat o deosebită încântare darul transpus în minunăția florală, fără să caut o explicație anume. Oricât de exotice sau de simple s-ar arăta, florile aduc cu sine toată frumusețea pământească. Iar darul primit azi – n-am să mă împăunez spunând de mine, ci de toți ai casei – de la doi prieteni ai familiei, pe care n-am să-i dezvălui – au destulă celebritate! – ne-a îmbogățit sufletește. Sigur că prezența lor a primat în duioșia acestei zile, dar floarea a completat un cadru pe care, uneori, prea ușor îl trecem cu vederea.

Sărutul cu ochii al unei flori, e un bun pansament pentru zile înnorate, nu atât de toamna bacoviană, cât mai ales de apăsarea vieții care a devenit cam prea incertă, indiferent de vârstă, profesie, clasă socială. Bucurați-vă, așadar, de cele „mărunte”, până vin cele „mărețe”! Cu o floare se poate face primăvară, acolo unde verile au apus demult și iernile au uitat să se dezghețe.

Parteneri