Glandele suprarenale dau semne când nu mai funcționează corect. Cum se transformă organismul?

Glandele suprarenale, în număr de două, sunt glande endocrine situate la polul superior al rinichilor. Au dimensiuni de câțiva centimetri și 5-6 g fiecare. „Produșii de secreție, hormonii, dintre care unii de o importanță vitală au multiple roluri în sistemul endocrin, având o contribuție majoră în coordonarea capacității organismului de a răspunde la stres”, explică medicul endocrinolog Alina Dumitru.

Sindromul Cushing
Cortizolul are efecte numeroase, intervenind în reglarea metabolismelor glucidic, lipidic și proteic. De asemenea, susține reacția/răspunsul organismului la stres de natură fizică sau psihică, infecții, traumatisme, intervenții chirurgicale, febră, depresie, expunere la temperaturi extreme. Orice modificare a nivelului secretor, cât și a ritmului de secreție, ca răspuns la factorii de stres, va avea un răsunet clinic.

Medicul Alina Dumitru detaliază care sunt simptomele afecțiunilor glandelor suprarenale. Simptomele acestei afecțiuni au ca și cauză excesul de cortizol. Debutul bolii este lent și fără a avea un tablou caracteristic. Apar cefalee, oboseală, astenie fizică și scăderea performanțelor intelectuale, dureri articulare, osoase și musculare, palpitații, amorțeli și furnicături.
Pacienții au tendința de creștere ponderală cu apariția obezității centrale (dispoziția grăsimii la nivel abdominal cu membre subțiri, așa numitul „cartof pe scobitori” precum și la nivelul feței, ceafă și fose supraclaviculare- „facies în lună plină”), hipertensiune arterială, creșterea glicemiei până la instalarea diabetului zaharat, modificări ale ciclului menstrual, tulburări de dinamică sexuală, hirsutism, virilizare.

Distribuie prietenilor

La nivelul pielii sunt caracteristice vergeturile roz-violacee ce apar pe abdomen, șolduri, coapse, brațe, sâni. Au câțiva centimetri lungime și până la 2 centimetri lățime. Asociază vindecare încetinită a plăgilor și apariția vânătăilor la traumatisme minore sau chiar în lipsa unor traumatisme evidente. Apar dureri osoase și articulare putând să se ajungă la fracturi, la traumatisme minime secundare osteoporozei.

Pacienții au forță musculară diminuată, în cazuri mai avansate mergând până la topirea maselor musculare, nemaiputând să desfășoare activități uzuale, precum urcatul scărilor sau ridicatul de pe scaun. Valorile tensiunii arteriale sunt crescute, debutează odată cu boala sau se agravează o hipertensiune preexistentă, necesitând asocierea mai multor medicamente antihipertensive pentru controlul tensional.

Durerile în piept, angina pectorală, precum și accidentul vascular cerebral sunt și ele frecvente. De asemenea, modificările psihotice pot fi foarte grave, de la labilitate psihică, la anxietate, depresie și chiar sinucidere. Tulburările de memorie, atenție și concentrare duc la scăderea performanțelor intelectuale. La copil este de remarcat obezitatea care frecvent este generalizată, iar creșterea în înălțime este profund afectată. De menționat și tulburările de sexualizare, apărute atât la băieți, cât și la fetițe cu pubertate precoce izo sau heterosexuală.

Continuarea pe doctorulzilei.ro