Grăsimea din zona abdominală anunță iminența unei boli grave

Peste trei milioane de romani sunt în faza de prediabet, iar cei mai multi nu constientizeaza acest lucru. Asa ca nu iau masurile necesare pentru a evita instalarea diabetului zaharat.

Prediabetul creste si riscul de infarct si accident vascular cerebral.

Prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a vorbit la Digi 24 de acest subiect.

Distribuie prietenilor

Exista doua feluri de prediabet: cresterea glicemiei matinale, forma mai usoara, si alterarea tolerantei la glucoza, forma mai grava.

De obicei, prediabetul este asimptomatic, dar sunt anumite semne care pot indica acest diagnostic: sete excesiva, urinat frecvent, vedere încetosata, oboseala extrema.

„Daca observam ca ne creste circumferinta abdominala sau avem hipertensiune, trebuie sa le investigam si pe celelalte. Oricare dintre aceste simptome, de regula, le asociaza si pe celelalte.

Daca sunt niste populatii de risc, mai frecvent la barbati, mai frecvent dupa 40 de ani, daca în familie exista rude cu diabet zaharat de tip 2, daca descoperim o hipertensiune sau un colesterol crescut sau trigliceridele crescute, atunci trebuie sa le investigam si pe celelalte pentru a vedea daca exista acest sindrom metabolic.” spune specialistul.

Continuarea pe sanatate.bzi.ro