In atenția șoferilor. Statul român vrea să interzică românilor cumpărarea de mașini second hand
Dupa ce Liviu Dragnea s-a bătut cu cărămida in piept ca a scos 102 taxe, inclusiv timbrul de mediu si, intr-adevăr, Romania s-a umplut de toate rablele, acum tot PSD vrea sa ingradeasca comerțul liber cu mașini, intr-o maniera care amintește de restricțiile din era ceaușistă.
Potrivit Profit.ro, autovehiculele second hand din străinătate vor fi comercializate doar de către firme, iar persoanele fizice nu vor putea cumpăra decât cel mult un singur astfel de automobil într-o perioadă de doi ani, prevede un proiect de lege întocmit de PSD. Dacă ar fi adoptate, interdicțiile cu impact asupra dreptului de proprietate și a posibilității de a dispune de patrimoniul personal ar fi mult mai dure decât reglementările prin care și Guvernul vrea să descurajeze, dar la nivel fiscal, prin taxe mai mari, persoanele care cumpără mai multe mașini vechi din străinătate și le vând în România fără să plătească impozit.
Autorii legii – 41 de deputați PSD – vor să interzică persoanelor fizice să cumpere mai mult de o mașină mașini second-hand la doi ani susțin că au în vedere o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România.
Proiectul nu arată ce poate face un cetățean în situația în care autovehiculul second-hand cumpărat se distruge sau devine complet nefuncțional la mai puțin de doi ani după achiziție, caz în care nu îl poate înlocui cu o altă mașină veche, dacă nu își permite una nouă, decât după ce trece perioada de doi ani prevăzută de lege.
Neclară este și situația autovehiculelor vechi cumpărate și înmatriculate de persoane fizice române în alte state, precum Bulgaria, a căror liberă circulație nu poate fi îngrădită nici în România pentru a nu încălca tratatele UE. De altfel, dacă proiectul va fi adoptat, practica, oricum destul de răspândită, de a înmatricula și asigura în Bulgaria mașini, riscă să devină și mai extinsă în condițiile în care în România va fi interzisă achiziția în sine la intervale mai mici de doi ani
Mai mult pe Infonet.ro