• Home
  • Prima
  • În diaspora, votul la alegerile parlamentare începe azi

În diaspora, votul la alegerile parlamentare începe azi

la vot 1

Alegerile parlamentare 2020 încep vineri, 4 decembrie, odată cu deschiderea primelor birouri de vot în străinătate, în condițiile în care pentru diaspora scrutinul este organizat pe parcursul a două zile: 5 și 6 decembrie, în intervalul orar 7:00 – 21:00 (ora locală).

Din cauza diferențelor de fus orar, votul în străinătate începe vineri, 4 decembrie (ora României), și durează până luni, 7 decembrie (ora României).

Ministerul Afacerilor Externe a organizat 748 de secții de votare în diaspora, în condițiile speciale ale pandemiei.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, peste 700.000 de români cu domiciliul în străinătate sunt înscrişi în Registrul electoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani la data de 6 decembrie. Dintre aceștia, 3.939 s-au înscris deja pentru a vota la secţie, iar prin corespondenţă – 39.244.

Cele mai multe secții de vot au fost organizate în statele unde există cele mai mari comunități de români:
Spania – 140 de secții
Italia – 137 de secții
Germania – 61 de secții
Marea Britanie – 50 de secții
Franța – 48 de secții
SUA – 36 de secții
În schimb, nu există secții de vot în Malta, Nigeria, Venezuela și Coreea de Nord, din motive obiective.

Potrivit digi24.ro, prima secție de vot din străinătate care se deschide este cea de la Auckland (Noua Zeelandă). Ea va fi gata să-i primească pe primii alegători ai scrutinului parlamentar din 2020 începând de sâmbătă, de la ora locală 7:00, ora locală, adică atunci când în România va fi vineri, ora 20:00.

Și tot această secție va fi prima care va încheia procesul electoral. Se va întâmpla duminică, la ora locală 21:00, adică atunci când în România urnele se vor fi deschis de doar trei ore (va fi ora 10:00, ora României).

Ultimele secții care vor încheia procesul electoral vor fi cele de pe coasta vestică a continentului american, luni dimineață (ora României).

Parteneri