Iohannis, despre începerea școlii și alegerile locale ce „nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit”

 

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă. Şeful statului îndeamnă părinţii să-şi trimită copiii la școală și mulţumeşte celor au depus eforturi ca școala să poată începe.

De asemenea, Klaus Iohannis face apel la decență politică și susține că alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit.

Distribuie prietenilor

Redăm declarația declarația președintelui Iohannis:

„Așa cum știți, școala începe pe 14 septembrie, în condiții cu totul diferite față de anii trecuți.
În acest moment, avem doar câteva localități în care educația se va relua exclusiv on-line, iar în altele se va desfășura în sistem hibrid, în funcție de situația epidemiologică și de condițiile logistice existente. Autoritățile centrale și locale, dar și conducerile unităților de învățământ au implementat o serie de proceduri pentru a limita riscul de transmitere a COVID-19 în comunitatea școlară, dar eficiența lor depinde în bună parte de colaborarea cadrelor didactice, a părinților și, evident, a elevilor. Nu putem reduce riscul de infectare la zero, dar, în același timp, este foarte important să conștientizăm că, prin respectarea regulilor de bază, fiecare contribuie la siguranța întregii comunități.

Limitarea accesului la educație are consecințe negative majore pentru generațiile tinere și ne afectează tuturor viitorul. Așadar, decizia de a deschide școlile, deși nu este una ușoară, este corectă și necesară.
Mulțumesc tuturor celor care au depus eforturi ca școala să poată începe, pentru că obiectivul unei educații de calitate trebuie să rămână prioritar, chiar dacă ne confruntăm cu o criză sanitară. Vreau să evidențiez, totodată, eforturile autorităților locale de a asigura instituțiilor de învățământ tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea noului an școlar.
Le mulțumesc, de asemenea, și dascălilor și conducerilor școlilor care, nu de puține ori, trebuie să găsească soluții pentru a face posibilă reluarea cursurilor în condiții de siguranță pentru copii și pentru cadre didactice.

Nu în ultimul rând, mă adresez și părinților, care, în mod firesc, sunt preocupați și îngrijorați de modul în care vor evolua lucrurile începând cu 14 septembrie: vă încurajez să îi trimiteți pe copii la școală și să le explicați că, pentru un timp, școala va fi diferită, dar, dacă vom respecta cu toții regulile, vom depăși cu bine această situație.

Al doilea subiect la care vreau să mă refer este cel al alegerilor locale din 27 septembrie. Aceste alegeri au fost deja amânate din cauza epidemiei. Acum au fost luate măsuri care permit desfășurarea alegerilor astfel încât cetățenii care vin la vot să fie protejați.
Nu știm, în acest moment, cât va mai dura pandemia și tocmai de aceea alegerile locale nu mai pot fi amânate pe termen nedefinit. Provizoratul și lipsa de legitimitate a aleșilor care și-au finalizat de luni bune mandatul acordat de cetățeni dăunează atât comunităților locale, cât și democrației noastre în ansamblu.
Campania electorală a început deja și, chiar dacă este una atipică, partidele și candidații își pot prezenta public proiectele lor. Din păcate, nici din această campanie electorală nu lipsesc inițiativele complet demagogice, cu măriri de venituri inaplicabile pentru diverse categorii sociale. E o întrecere zilele acestea în Parlament în votarea unor astfel de proiecte, campionul populismului fără acoperire fiind, ca de obicei, Partidul Social Democrat.
Fac, de aceea, un apel la decență politică. Crearea de false așteptări, imposibil de susținut economic, sau contestarea unor măsuri sanitare care își dovedesc eficiența sunt practici electorale toxice, care fac rău oamenilor.

Dragi români,
În această campanie electorală, informați-vă, comparați ofertele și proiectele electorale și alegeți în cunoștință de cauză. Comunitățile noastre vor crește și se vor dezvolta prin grija și responsabilitatea fiecăruia dintre noi, votându-i pe cei care ne-au câștigat încrederea și ne reprezintă cel mai bine”.

AMPress