A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Iohannis: Starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă

2 188

Președintele Klaus Iohannis a susținut luni, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, în care a anunţat că nu va prelungi starea de urgență, ea fiind înlocuită cu starea de alertă.
De asemenea, preşedintele a precizat că din data de 15 mai se vor redeschide saloanele de frizerie și coafură, cabinetele stomatologice și muzeele.

Redăm declarația președintelui:

„ (…) Astăzi am analizat mai multe chestiuni și unele dintre deciziile pe care le-am luat cred că sunt de mare interes pentru publicul general.
În primul rând, starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență și, în acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență.
Începând din 15 mai, pentru a ține, evident, epidemia sub control, vom intra într-o așa-numită stare de alertă. Deci starea de urgență va fi înlocuită prin starea de alertă.

Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii și noi clar suntem, din păcate, încă într-o epidemie de COVID-19.

Situația nu s-a îmbunătățit încă. Deci, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și suntem într-o normalitate. Din păcate, epidemia nu a trecut. Ați observat, cu siguranță, din comunicările publice că am avut și astăzi iarăși peste 300 de persoane care au fost testate pozitiv și, în acest fel, nu putem să spunem că boala a trecut. Însă, la un moment dat, trebuie să mergem mai departe și acest mai departe se concretizează în forma de organizată, trecând de la starea de urgență la stare de alertă.
Acum, câteva lucruri totuși se schimbă, dar, înainte să spun ce se relaxează, repet: epidemia nu a trecut! Trebuie să fim foarte responsabili și trebuie să avem foarte mare grijă în continuare!
În realitate, indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când durează această epidemie și depinde de noi dacă aici, la noi, în România, o controlăm mai bine sau mai puțin bine.


APRECIAZA ARTICOLUL !

Eu îmi doresc foarte mult să o controlăm bine, cu toții împreună, asta însemnând să respectăm indicațiile autorităților!
În primul rând, după 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar este clar: nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.

Este un prim pas important. Mulți mă întreabă, și se întreabă: „bun, și ce se întâmplă mai departe?”, și vreau să spun din capul locului că așa-numita relaxare se va face pas cu pas. Un astfel de pas fiind, de regulă, cam de două săptămâni. Deci, unele măsuri le vom lua începând din 15 mai, dar următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul la iunie, pe urmă la mijlocul lui iunie, și așa mai departe.
Acum, din 15 mai, vom avea, de exemplu, la dispoziție iarăși saloanele de îngrijire personală, deci se vor redeschide saloanele de coafură, frizerie, și așa mai departe. De asemenea, din 15 mai, se vor redeschide cabinetele stomatologice. Tot din 15 mai se vor redeschide muzeele.
Dar toate, în condiții speciale de distanțare, în condiții de igienă, cu toții, repet, și o să o mai repet de câteva ori – cu toții vom purta mască de protecție când suntem în spații publice închise. De asemenea, când ne deplasăm cu transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii.
Măsurile de relaxare de mișcare mai liberă, atenție, nu se aplică în localitățile care sunt în carantină! Deci, acolo unde localitatea este declarată în carantină, această relaxare nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experți că pericolul este diminuat.

Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise – atenție, individuale!

Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplică, evident, și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber.
Este încă un aspect destul de important pe care l-aș menționa pe scurt, care se referă la sportivi. Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire – deci, pentru, atenție, sportivii de performanță. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori – atenție, ca să nu fim greșit înțeleși. Deci, cantonamentele, dar numai în condiții speciale, pentru profesioniști”.

AMPress

loading...
2 Comentarii
  1. LevSt. spune

    „…În realitate, indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când durează această epidemie …”___—–____ de ce nu apelezi la „Zigeunermädchen.”, (si nu Carmen- de Bizet!), precum Bobby Solo ( si Iva Zanicchi-prin 1969) cand ii cereau sa le citeasca viitorul in palma:
    ” Prendi questa mano… zingara,/
    Dimmi pure che destino avrò,…

  2. LevSt. spune

    Orban, despre relaxarea de dupa 15 mai: Orice fel de ridicare de restrictii trebuie insotita de un set de reguli.(…)____——_____ iar cum regulile- precum si legile- in Romania sunt facute doar pentru a fi incalcate, si aceasta relaxare, va aduce un nou mic val de infectari si decese( si apoi alte mici valuri), inca nu este prea tarziu sa se faca cea ce trebuia de la inceput, copii si alte categorii vulnerabile, carantinati acasa, iar restul populatiei sa se duca la munca, eventual cu termoscanare la intrare, insa oricine nu se simte bine, intelege ca trebuie sa mearga la spital si daca -testat- are corona, atunci toate celelalte masuri necesare, altfel noile exceptii(care se vor acorda) , vor prelungi durata molimei, care intr-un singur val, ar fi fost deja trecuta, cu cel mult 5-6 sute de morti… ihan, orban, catzu, cercel si toti care au votat IMPORTUL BOLII trebuie adusi in fata justitiei, pentru GENOCID MEDICAL, pentru ca prima masura ce trebuia luata , era inchiderea granitelor, inclusiv pentru romanii prinsi afara, insa populismul lor pagubos(oricum) a devenit criminal…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web foloseste cookie-uri pentru a va imbunatati experienta. Vom presupune ca sunteti de acord cu asta, dar puteti renunta daca doriti. Accept Citeste mai mult