• Home
  • Știri
  • Kelemen Hunor: Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul. Este inacceptabil, indiferent cine şi cum se supără

Kelemen Hunor: Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul. Este inacceptabil, indiferent cine şi cum se supără

kelemen hunor

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, s-a arătat convins că va fi respectat termenul lunii iunie în ceea ce priveşte reforma pensiilor, respectiv a pensiilor speciale.

„Principiul contributivităţii nu trebuie schimbat în niciun fel, dar să vedem cât se dă. (…) Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul – este inacceptabil. Nu se poate să aduni tu în ultima perioadă de activitate toate sporurile, toate plusurile care pot fi adunate legal şi apoi calculezi un salariu de unde pleci şi vei avea o pensie mai mare decât salariul net obişnuit. Nu se poate accepta aşa ceva, indiferent cine şi cum se supără; după care nu se poate accepta să ieşi la pensie la 50 de ani şi să primeşti toată pensia, după care te angajezi undeva, unii înapoi chiar la stat, mai ales la magistraţi. Şi iarăşi se vor supăra magistraţii. Dar când societatea are nevoie de tine că ai experienţa solidă, profesională, ştiinţifică şi până la urmă şi experienţă de viaţă, la 50 – 52 de ani tu eşti la pensie”, a declarat marţi preşedintele UDMR la TVR Info, potrivit Agerpres.

El a subliniat că este necesară o abordare echilibrată.

„Nu facem pentru Comisie. Într-adevăr, noi ne-am asumat în PNRR aceste chestiuni, dar facem pentru un echilibru social şi pentru un buget sustenabil, nu pentru Comisie. (…) Nimeni nu ne-a obligat, noi ne-am asumat că ne vom încadra în acel procent de 9,4%, dacă nu mă înşel, cu toate pensiile. Şi aici, sigur, pensiile speciale de serviciu şi mai ales pensiile magistraţilor înseamnă într-adevăr un cuantum foarte mare – trebuie să recunoaştem acest lucru. (…) Trebuie să vină şi sistemul, fără ei nu poţi să faci, şi mâine iarăşi va fi o şedinţă unde vor veni cei de la Justiţie, cei de la Armată, cei de la Poliţie, de la Externe, Transporturi şi unde mai sunt pensii de serviciu şi acolo trebuie discutat, fiindcă nu poţi să faci fără o discuţie şi fără o înţelegere cu cei care sunt interesaţi”, a explicat Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că nu se pune problema să vină cineva din afară să spună că „asta este soluţia”, deoarece după aceea viitoarea lege nu va rezista la Curtea Constituţională.

„Vor veni şi misterele de resort cu propunerile şi cu variantele lor, inclusiv cei de la Ministerul de Finanţe, fiindcă şi ei trebuie să se vadă cam cum se aşază, Ministerul Muncii, care este coordonatorul reformei în acest domeniu, şi apoi vom găsi soluţia politică probabil săptămâna viitoare, când va trece prin prima cameră sesizată legea trimisă de Guvern în Parlament, dar nu tacit, cu amendamentele care vor fi discutate şi vor fi finalizate în aceste zile”, a arătat vicepremierul.

Potrivit acestuia, Camera Deputaţilor – for decizional – va da un vot, după o dezbatere, în cursul lunii aprilie şi, dacă nu va fi sesizată Curtea Constituţională, legea va fi promulgată.

Mai mult aici

Parteneri