Lucian Avramescu: Buni zori, prieteni! Cică Papa s-ar fi uitat la poza unui popou frumos de fată

 

Ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place! – sună o vorbă. Firește că-i așa, de vreme ce l-a făcut pe om după chipul și asemănarea sa.

Un imens scandal religios, urmat de anchete spre a depista vinovații care ar trebui arși pe rug, pedeapsă din vremea inchiziției, s-a iscat în jurul Papei. Cică pe contul de Facebook utilizat de mai marele crestinătății catolice a fost depistat un like sub poza cu poponeață cam dezgolită a unei frumoase cu o religie incertă, dar plămădită și ea tot din închipuirea creatoare a Celui de Sus.

Distribuie prietenilor

O întreagă popime s-a revoltat, atinsă în pudori, iar lumea internetului a zbârnâit din toate cartilagiile ei electronice și virginale. E o blasfemie! Înalt prea religiosul nu se putea uita la o asemenea poză și, pe deaupra să mai însemneze și cu crucea păcătoasă ca i-a plăcut. E sfârșitul lumii. Nimeni nu mai respectă nimic dacă până și Apostolul lui Dumnezeu este bănuit de o asemenea mârșăvie. Concluzia e că Papa nu s-a uitat nici din greșeală, apăsând aiurea o tastă.

Dar dacă, zic eu, păcătosul ortodox care sunt, cu toate că nu prea știu ce păcate am putut face, Papa, care mi-e din ce în ce mai simpatic, a văzut poza aia, căutând pe internet vreo rugăciune și, fata semi-îmbrăcată/semi-dezbrăcată i-a dat imboldul ceresc de a o blagoslovi cu un like?

Să nu uităm că șeful Vaticanului a copilărit pe niște străduțe dintr-o țară latino-americană unde popoul frumos al unei femei e la mare cinste, că e om și el, chiar dacă jumătate stă în cer, la taifas cu îngerii, că face adesea gesturi considerate nepotrivite cu statutul de Papă. E un nonconformist, primul de acest fel la Vatican.

Eu cred că a văzut poza și, plăcându-i, nu cu gânduri păcătoase, ci cu o admirație părintească, a dat un like. Din câte observ au dat declarații belicoase cardinalii, sunt revoltați predicatorii, dar cel de pe Sfântul Scaun tace.

Gândind eu astfel și vrând să vă salut matinal, ca mai mereu, dragii mei prieteni, am ținut să vă împărtășesc și opinia mea paralelă cu scandalul care a dat foc Vaticanului. Dacă mă considerați vinovat de păcat, osândiți-mă ca pe Papă. Eu oricum vă spun buni zori și să vă fie ziua frumoasă ca un altar.