A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Lucian Avramescu: Pot muri liniștit. N-am nicio boală!

7 512

Trimit acest mesaj prietenilor mei. Acum câteva minune am primit de la Neurologie-Colentina, ultima analiză care mai dospea în eprubete, culcușită la pândă ca un animal de pradă, gata să-mi sară în beregată sau să-mi lingă degetele, blajină ca o mâță. ”Anticorpi onconeuronali negativi”.
Sunt la Sângeru și rezultatul a venit prin generoasa atenție pe care mi-a acordat-o în cele trei zile de internare, domnișoara doctor rezident Alexandra Matei, o fată minionă, cu ochi luminoși, notându-și atentă nuanțe ale suferințelor mele, grijulie cu tot ce ar putea indica o cauză, fiindcă efectul e limpede – rostirea mea devine de la o zi la alta mai greoaie.

Am sunat-o, fiindcă mesajul a venit pe telefonul soției, al meu fiind destinat doar vorbirii care începe să nu-mi mai fie de folos.

Înseamnă că nu am cancer? – am întrebat-o pe doctorița obișnuită de acum cu vorbirea mea.

”Nu, nu aveți cancer, este exclusă această variantă”.

Mi-e greu să strig de bucurie, mi-e greu să tac. Toate analizele mele au ieșit până acum bune. De sânge, de corzi vocale, de creier, de mațe, de oase, de stat cu ochii închiși într-un deșt, de… Ca-n zicerea aia comic-sinistră: analizele bune, pacientul mort!

Prietenul meu, ziaristul Mitică Cârstea, proprietar al ziarului Prahova, mă ceartă telefonic să merg în străinătate. Ai prieteni ziariști, scriitori pe tot globul. Ce naiba! Mai mergi și la alții, chiar dacă ai scris o carte despre greii medicinei românești. Poate nimeresc alții diagnosticul. Nu-i jignești pe ai noștri! Dar nu te duce, te rog, la Viena. Ai apropiați în Germania, ai prieteni în Israel, a fost la tine traducătorul lui Eminescu din China. Poate pune unul deștul pe cauza vorbirii tale care nu mai e a ta!

Voi vedea! Traducătorul din China, între timp a murit. Deocamdată fac această mărturisire prietenelor și prietenilor mei, îngrijorați sincer de starea mea de pseudosănătate: am primit toate analizele, am fost băgat în cincizeci de ace cuplate la ecrane care arătau cum funcționează anatomia mea obositor de complicată. Ele spun că totul funcționează normal!

Ca atare, vă mulțumesc cu drag pentru mesajele de încurajare. E tonic să știi că ai prietene, prieteni, că unii te mai știu, te mai vor viu, că însemni ceva, un pic, pentru ei.

P.S.
M-a căutat cu mesajul – că acum nu mai vorbim cu vorbe, ceea ce ar fi în avantajul meu, ci prin taste – un coleg bucureștean să mă invite să vorbesc la o lansare de carte a lui. L-am sunat a doua zi dimineața să mă scuz că nu pot vorbi. N-am apucat să spun decât, cu vorbele mele greoaie : ”Nu pot veni Carolică, fiindcă”… Era în mașină. ”Ăsta e beat mort la nouă dimineața!” – a concluzionat fostul meu amic, către cineva de alături. Și mi-a închis, superior-scârbit. Să-l detest? Îl voi ignora, atât.

loading...
7 Comentarii
 1. Emilia spune

  Idiotul este cu un secol mai în vârstă decât tine. Ii vei supraviețui cu bine și cu sănătate!

  1. A.M Press spune

   Să nu exagerăm, Emilia! Nu e chiar cu un secol! Cele bune!

 2. Mioara Vergu spune

  Iubirea vindecă tot! Şi atâta iubire a pornit spre Sângeru… Sănătate! Va fi bine!

  1. A.M Press spune

   Poate vii și tu în vara asta care a început toamna trecută, la Sângeru, că n-ai de trecut decât două-trei dealuri! Cu drag!

 3. Soroceanu Mihaela spune

  Buna ziua! Imi cer scuze ca indraznesc sa imi permit sa va sugerez sa aveti in vedere si posibilitatea unei tulburari neurovegetative. Cu siguranta ati consultat si un neurolog, dar poate este necesar si un consult psihologic si chiar unul psihiatric. Poate fi vorba de un sindrom de suprasolicitare, de oboseala excesiva, de stress sau de o tulburare postraumatica de natura fizica sau psihica… care poate veni din trecut!…Aceste afectiuni sunt foarte greu de diagnosticat si din acest motiv si foarte greu de tratat….Dar puterea de a gasi solutia sta in capacitatea dvs. de a lupta … Nu va resemnati… Faceti parte din patrimoniul cultural viu al natiunii romane!

  1. A.M Press spune

   Mulțumesc pentru sfaturi, Mihaela. Am consultat neurologi care au infirmat primul diagnostic de comoție cerebrală tranzitorie dat de cardiologi. S-au uitat cu lupele lor măritoare prin mine specialiști din toate zonele medicinei, unii faimoși. Nu-s obosit. Scrisul mă odihnește iar umblatul meu prin sate după pietre îmi face bine. Capacitatea mea de a lupta scade la perspectiva, spusă de un doctor, că pot rămâne cu totul mut. Tot el mi-a spus că povestea asta stranie și sinistră nu mi-ar epuiza rezervele creatoare care – m-a lăudat el – ar fi din belșug. Obișnuit să vorbesc cu oamenii pe stradă, la piață, oriunde, de unde culegeam informații, mimici, înțelepciune, îmi simt amputată una din bucurii – cea de a dialoga.

 4. Petre Lainico spune

  Și eu am cam aceeași problemă ca dragul poet L. Avramescu. Când am de spus câte ceva nu pot spune. Gândesc că dacă spun ceva care nu-i convine celui cu care stau de vorbă, sau dacă spun vreo prostie și așa mai bine tac, și eu sunt considerat ca mut sau ca un naiv. Ce să fac cum să scap de această boală, o să mă duc și eu pe la anumiți doctori care îmi vor pune un diagnostic la nimereală, mai cu seamă că eu nu am atâtea cunoștințe în țară ca domnul poet. De sunt dezamăgit pentru că nu pot spune ceea ce gândesc, și aș avea multe, foarte multe, de spus despre tot ce ne înconjoară, despre politica noastră amară, despre pământul frumos al patriei, despre daci care a fost un popor statornic și de la ei au preluat multe cuvinte și zeități grecii și romanii , dar iată că nu pot vorbi. Cum s-o numi boala mea habar nu am, dar voi continua așa fără să disper pentru că îmi iubesc țara îmi iubesc poporul din care fac parte ca o frunză de copac tăiat în doare câteva minute și lui îi trebuie să crească la maturitate, zeci, poate sute ani. De asta vă spun domnule poet L. Avramescu nu disperați pentru că noi tot spunem ce avem de spus, dar câteodată degeaba. Eu vă urez multă sănătate și viață îndelungată!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More