• Home
  • Prima
  • Magistrații cer CSM apărarea independenţei Justiției, după declaraţiile lui Arafat şi Cercel

Magistrații cer CSM apărarea independenţei Justiției, după declaraţiile lui Arafat şi Cercel

arafat 3

Forumul Judecătorilor din România (FJR) şi Iniţiativa pentru Justiţie solicită Consiliului Superior al Magistraturii să apere independenţa sistemului judiciar, după ce Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, au declarat că cei care au coordonat achizițiile publice de echipamente medicale pe durata pandemiei ar trebui să beneficieze de un fel de protecție în fața legii.

„Declaraţiile unor reprezentanţi oficiali ai statului român sau ai entităţilor publice implicate în demersurile de combatere a actualei pandemii, de natură a pune presiune asupra activităţii procurorilor în aspecte vizând eventuale cercetări judiciare asupra achiziţiilor publice realizate în această perioadă, precum şi a judecătorilor, cu ocazia soluţionării unor asemenea dosare, sunt nepotrivite şi pot afecta independenţa sistemului judiciar”, precizează magistraţii în solicitarea transmisă CSM.

Magistraţii arată că Adrian Streinu Cercel a declarat la un post de televiziune că: „După ce se termină bolâşniţa asta, pandemia, or sa vină alţii să ne tragă de mânecă: dar cum aţi realizat voi achiziţiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”.

La rândul său, Raed Arafat a spus: ‘Cine a ocolit birocraţia acum pentru achiziţii sanitare să nu fie pedepsit! (…) Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă. Nimeni n-o să mai facă nimic pe viitor. Sunt două aspecte – pentru aspectele reale de corupţie nu ai ce zice, dar dacă pentru depăşirea unor aspecte birocratice cineva a încălcat o procedură, o regulă, luând în considerare că azi discutam de măşti şi peste două ore nu mai erau şi trebuia să te mişti foarte rapid”.

Potrivit FJR, instituirea stării de urgenţă nu înseamnă şi stabilirea unei stări de impunitate faţă de faptele de corupţie sau alte fapte penale în legătură cu achiziţiile de echipamente medicale, Comisia de la Veneţia statuând constant că „şi în cele mai deosebite stări de urgenţă, domnia legii trebuie să prevaleze”.

Mai mult pe DIGI 24.ro

Parteneri