AM Press Logo
Muzeul Pietrei

„Maia Sandu a fost sfătuită prost, probabil din zona serviciilor românești”, spune o importantă voce de dreapta din România

„Semnalele între două tururi date de politicieni contează foarte mult. Ce ar trebui să facă Maia Sandu ar fi să dea niște semnale și pentru grupul de centru, nu doar pentru grupul ăsta deja mobilizat pentru ea, că s-ar putea să nu ajungă acest grup”, a spus Alina Mungiu-Pippidi, profesoară de Științe Politice pentru HotNews.ro.

CE POATE FACE MAIA SANDU: „Nimeni nu poate să câștige alegeri dacă nu există și un fragment de centriști, nu poți câștiga alegerile numai cu radicali”;

ERORILE PREȘEDINTEI: Aduși la putere de valul schimbării, PAS și Maia Sandu „au folosit în lupta cu fosta Uniune Sovietică metode adesea sovietice”;

CUMPĂRAREA VOTURILOR: Cum să intre în UE o țară în care oamenii își vând votul, în masă?

„Vorbim de o țară care vrea în UE și în care se găsesc atât de mulți oameni dornici să își vândă votul. Deci, acolo unde există ofertă apare și cererea. Asta e problematic”.

Convocarea referendumului din Republica Moldova pentru schimbarea Constituției a fost o decizie greșită, însă a fost luată pentru mobilizarea electoratului Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, apreciază Alina Mungiu-Pippidi, într-un dialog cu HotNews.ro.

Maia Sandu și Guvernul Recean al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) „este mai puțin popular decât ne imaginăm noi”, crede profesoara din Berlin.

„Maia Sandu a fost sfătuită prost și probabil cam de aceiași oameni, consultanți români, din zona Băsescu, din zona de servicii secrete din România, din care din păcate prea mulți se ocupă cu politica, în România și Republica Moldova. A fost sfătuită să facă acest referendum că acest lucru o va trage în sus la alegerile prezidențiale”, a spus Pippidi cu referire la referendumul care a trecut la limită, cu o diferență de câteva mii de voturi.

„Din diferite motive: că oamenii aveau iluzii că sărăcia lor se va rezolva foarte repede și evident că nu s-a rezolvat, dar și din cauză de atitudinea pe care au avut-o cei de la Putere, de faptul că au fost ca Guvernul din Polonia”.

„Au venit aduși de valul întregii națiuni, că lumea a vrut să scape de comuniști și să scape de conservatori și să-i aducă pe liberalii pro-occidentali. Dar, după ce au venit, s-au comportat ca un grup extrem de partizan și care s-a uitat la interesul lui și, trebuie spus, ca un grup care a folosit în lupta cu fosta Uniune Sovietică metode adesea sovietice”, a detaliat profesoara de Științe Politice.

Ea spune că sondajele care arătau că referendumul va trece cu o majoritate mai mare nu ar fi trebuit crezute și nici încărcate cu încredere publică, pentru că „atât în Republica Moldova, cât și în România, noi nu avem niciun fel de procedură de acreditare a agențiilor care fac sondaje de opinie”.

„Noroc că vin alegeri și referendumuri care ne arată care este situația reală a opiniei publice”, a explicat Alina Mungiu-Pippidi.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!