• Home
  • Sănătate
  • Medic: Simptomele comune a șapte cancere „silențioase”

Medic: Simptomele comune a șapte cancere „silențioase”

colon cancer 1

Cancerul tăcut este un termen uneori folosit pentru a descrie cancerele care fie nu prezintă simptome timpurii vizibile, fie ale căror simptome timpurii pot fi ușoare și se suprapun cu alte afecțiuni mai puțin grave, ceea ce poate face ca persoanele să nu caute ajutor suficient de repede.

Prin urmare, cancerele silențioase sunt adesea depistate doar într-un stadiu avansat sau întâmplător, atunci când sunteți supus unor investigații pentru o altă afecțiune care nu are legătură cu aceasta. Printre acestea se numără cancerul de intestin, de col uterin, de ficat, de plămâni, ovarian, de prostată și pancreatic. Dr. Ahmed El-Modir, oncolog consultant la Spire Little Aston Hospital, a împărtășit șapte cancere silențioase și factorii de risc care stau la baza acestora.

Cancerul de intestin
Acesta se referă la cancerul intestinelor mari (intestinul gros), care include colonul și rectul. În funcție de locul în care începe, este cunoscut și sub numele de cancer de colon sau cancer rectal.
Dr. El-Modir a spus: „Simptomele comune includ dureri abdominale persistente, balonare, crampe și modificări ale obiceiurilor intestinale (de exemplu, constipație, diaree sau scaune mai subțiri). De asemenea, este posibil să observați sânge în scaune, să aveți nevoia de a vă goli intestinele chiar și după ce ați eliminat recent scaunele și să pierdeți în greutate în mod neintenționat.
„Factorii legați de stilul de viață vă pot crește și ei riscul, inclusiv fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, supraponderabilitatea și o dietă săracă în fibre și bogată în carne procesată sau roșie.”

Cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin se referă la cancerul de la intrarea în uter (colul uterin). Aproape toate cazurile sunt cauzate de infecția cu transmitere sexuală, virusul papiloma uman (HPV), a declarat Dr. El-Modir.
„Este important un screening cervical regulat pentru a testa infecția cu HPV. Vaccinul HPV reduce riscul de cancer de col uterin.
„Simptomele comune includ sângerări vaginale între menstruații, în timpul sau după sex și după menopauză, menstruații mai abundente, modificări ale secrețiilor vaginale, dureri în timpul sexului și dureri în zona lombară, în partea inferioară a abdomenului și în zona pelviană.
„Cancerul de col uterin este mai frecvent la cele cu vârsta sub 45 de ani și la cele cu un sistem imunitar slăbit, de exemplu, din cauza HIV sau SIDA. Riscul de cancer de col uterin este, de asemenea, mai mare dacă ați născut copii înainte de vârsta de 17 ani, dacă ați avut nașteri multiple, dacă nu ați fost vaccinată împotriva HPV sau dacă ați avut anterior cancer de vezică urinară, rinichi, vagin sau vulvă.”

Cancerul de ficat
Cancerul de ficat poate afecta orice parte a ficatului, care este situat deasupra stomacului, pe partea dreaptă a corpului.
Dr. El-Modir a spus: „Multe simptome ale cancerului de ficat se referă la probleme de digestie, cum ar fi greață, vărsături, scaune mai palide, urină mai închisă la culoare și senzație de sațietate după ce ați mâncat doar o cantitate mică de alimente. Este posibil să observați o umflătură în partea superioară dreaptă a abdomenului, să simțiți durere în această zonă și să vă confruntați cu o umflătură abdominală care nu este cauzată de mâncare.
„Alte simptome includ icterul, în care albul ochilor devine galben, durere în umărul drept, pierderea involuntară în greutate, pierderea poftei de mâncare, oboseală, febră și stare de rău.

Cancer pulmonar
Cancerul pulmonar este principala cauză de deces din cauza cancerului în Marea Britanie și îi afectează în principal pe cei cu vârsta peste 40 de ani.
Dr. El-Modir a declarat: „Simptomele includ o tuse persistentă, dificultăți de respirație atunci când se desfășoară activități care de obicei nu reprezintă un efort, tuse cu sânge, oboseală, pierderea poftei de mâncare, dureri în piept sau în umeri, infecții toracice repetate sau persistente și pierdere în greutate neintenționată.

Continuarea pe doctorulzilei.ro

Parteneri