• Home
  • Sănătate
  • Mihaela Bilic: Alimentele simple sunt şi cele mai sănătoase. Le ai în cămară!

Mihaela Bilic: Alimentele simple sunt şi cele mai sănătoase. Le ai în cămară!

bilic trei 1

Alimentele simple sunt şi cele mai sănătoase, spune medicul nutriţioniost Mihaela Bilic. De secole oamenii cunosc şi folosesc produse crude fermentate datorită beneficiilor extraordinare pe care le au pentru sănătate.
Microorganismele vii prezente în orice produs fermentat, de la drojdia de bere, produse lactate și brânzeturi, până la murături și borș, au ca rol reechilibrarea florei microbiene din intestin, spune medicul nutriţionist.

„Așa cum termenul “anti-biotic” înseamnă anti-viață și se referă la medicamentele ce omoară bacterii și microbi, “pro-biotic” înseamnă pentru viaţă”, ne explică medicul într-o postare pe Facebook.

”Anti-biotic” înseamnă anti-viață și se referă la medicamentele ce omoară bacterii și microbi, “pro-biotic” înseamnă pentru viață și presupune orice produs care conține prețioasele bacterii vii.
Borșul este un astfel de produs, obținut prin fermentația lactică a boabelor de grâu. Și varza murată presupune același proces de lacto-fermentație ce dă naștere unui aliment ce abundă în bacterii benefice.

După ce a numărat cu atenție, dr. Joseph Mercola precizează că “într-o porție de 200 g varză murată avem 10 trilioane de bacterii”, adică cât într-o cutie întreagă de pilule probiotice?Interesant este și faptul că bio-disponibilitatea și eficiența alimentelor fermentate o depășește pe cea a suplimentelor/medicamentelor probiotice.

Orice popor are în tradiția culinară alimente fermentate, care au dincolo de rolul de a crește rezistența organismului la boli, și avantaje nutriționale: sunt bogate în vitamine din grupul B și în vitamina C, fibre, fitonutrienți antioxidanți, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier). Borșul și zeama de varză au fost sursa de vitamina C pe perioada iernii, atunci când nu existau fructe și legume proaspete. Produsele lactate fermentate, fie că e vorba de iaurt sau lapte bătut, sunt cunoscute dintotdeauna ca remedii pentru o digestie bună și un tranzit intestinal optim.
Uneori uităm cât de sănătoase sunt alimentele simple, așa că până la iarnă am zis să vă aduc aminte de ciorbele de legume acrite cu borș și de sărmăluțele în foi de viță, fierte în borș și ele.”

Sursa – doctorulzilei.ro

Parteneri