Mihaela Bilic: ”Cu cât ai mai multă grăsime, cu atât te îngrași din orice. Ca să reușești să slăbești trebuie să…”

Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de Facebook de ce unele persoane nu reusesc sa scape de kilogramele in plus chiar daca tin dieta.

„Pana in anii ’90 se credea despre tesutul adipos ca e grasime si atat. Kilogramele in plus erau vazute ca o lipsa de atentie/vointa iar indepartarea lor era obiectivul oricarei diete. Se slabeste cu dieta, nu e niciun secret aici. Ce te faci insa cand vrei s-o tii si nu poti. Pentru ca organismul tau se opune, tipa de foame, protesteaza.
Celula adipoasa secreta hormoni, deci joaca de-a slabitul da peste cap echilibrul endocrin, de la tiroida la insulina. Celula grasa secreta estrogen, un hormon sexual feminin care stimuleaza ingrasarea. Cum? Scazand arderile metabolice si activitatea tiroidei. Ca urmare, kilogramele in plus duc la o hipotiroidie subclinica.
Grasimea este rezistenta la actiunea insulinei, hormonul responsabil de mentinerea glicemiei. Cand exista grasime pe abdomen insulina devine ineficienta, pancreasul are impresia ca e nevoie de mai multa insulina in sange si secreta suplimentar. Se ajunge astfel la hiperinsulinism, adica un exces de insulina in sange care nu face altceva decat sa favorizeze si mai tare transformarea caloriilor in grasime de depozit.
Odata cu inaintarea in varsta si cu acumularea de greutate, o enzima numita aromataza se secreta in cantitati din ce in ce mai mari, determinand conversia testosteronului in estrogen. Aromataza este vinovata ingrasarii si la barbati si la femeile la menopauza.
Si relatia inversa e valabila, cand slabim foarte mult scade nivelul de estrogen si pot aparea dereglari grave ale ciclului menstrual. Estrogenii si insulina joaca un rol pagubos in cazul persoanelor cu exces ponderal, cu cat ai mai multa grasime, cu atat metabolismul tau e mai lent si te ingrasi din orice. Si da, slabitul e ineficient si necesita eforturi mari. E dincolo de vointa, doar perseverenta pe termen lung dă rezultate, ca sa reusiti sa slabiti trebuie sa nu va pierdeti rabdarea, dieta va functiona, dar greu”.

Sursa – doctorulzilei.ro