AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ministrul Apărării: Nu se pune problema ca Rusia să atace România

Foto - bugetul.ro

Ministrul Apărării, Angel Tîlvar, dă asigurări că în acest moment „nu se pune problema” ca Rusia să atace România. Într-un interviu la Digi24, ministrul a afirmat că este normal să existe anumite preocupări legate de planurile Moscovei, având în vedere că Ucraina este vecina noastră, însă a precizat „răspicat” că nu suntem „într-un pericol imediat”.

„Există un nivel de preocupare vizavi de comportamentul agresiv al Rusiei, un nivel care are dimensiuni globale ținând seama de agresiunea neprovocată și împotriva oricăror norme de drept internaționale pe care Rusia a făcut-o asupra unui stat suveran. Și noi, fiind o țară proximă, o țară aflată în proximitatea unui conflict de asemenea magnitudine, e normal să aibă și reacții și preocupări și elemente de reflecție față de situațiile care pot apărea. E o normalitate generată de o asfel de situație.

Evident, NATO, și lucrul ăsta se regăsește că la ultimul summit s-au aprobat planurile regionale, ia în calcul scenarii care pornesc de la cele mai negative, la cele cu o abordare care să genereze mai puțină preocupare, ceea ce se discută acum ține de situația existentă și s-a întâmplat pe parcursul celor doi ani de conflict.

Cred că trebuie să fac anumite acorduri fine cu ce am spus – Ucraina beneficiază de sprijin – amplitudinea spriinului poate fi un subiect de discuție. Succesul Rusiei nu e verificat în teren, poate putem să vorbim de faptul că contraofensiva Ucrainei nu a avut amplitudinea la care ne așteptăm. Din punctul de vedere al României, e clar că bazinul Mării Negre, care era un bazin de comerț pașnic, a devenit un spațiu periculos. Creșterea costurilor legate de navele care fac transportul pe Marea Neagră, toate lucrurile preocupă și fiind în proximitatea noastră generează o atenție în acord cu importanța ei, dar asta nu înseamnă că suntem într-un pericol imediat. O spun răspicat: la momentul acestui interviu nu se pune această problemă”, a precizat ministrul, potrivit digi24.ro.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!