
Ministrul Mediului: Suntem la mâna schimbărilor climatice. Aproape că ne jucăm viitorul la ruletă
Anual, dispar peste 20 milioane de metri cubi de lemn din România. Iar lemnul tăiat din păduri fără acte s-a dublat între 2014 și 2018. Suficiente motive pentru ca Senatul să aprobe înfiinţarea DNA-ului Pădurilor.
În ciuda cifrelor, numărul dosarelor penale legate de aceste infracțiuni trimise în instanță s-a redus cu aproape 50%, între 2016 și 2019, susţin iniţiatorii legii, potrivit stiri.tvr.ro. Activitatea instituţiei va fi prezentată Parlamentului, periodic, prin rapoarte. Senatul este camera decizională. Aşa că legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Mediul are de suferit în România, nu numai din cauza tăierilor ilegale de păduri, ci şi din cauza poluării. Râurile umflate în ultimele zile de ploile abundente au luat cu ele gunoaiele aruncate pe maluri. Sunt judeţe unde aproape că nu este râu care să nu fie poluat cu deşeuri.
Despre aceste subiecte a vorbit ministrul Mediului, Costel Alexe, la TVR.
“Cred cu tărie că dacă ar fi aplicat ad-literam tot ce am legiferat de-a lungul anilor, am avea un fenomen infracțional foarte scăzut. Parchetul General și DNA-ul pot să ancheteze astfel de fapte de corupție. (…) Statul român are legi și ele trebuie respectate de toți, iar instituțiile statului trebuie să acționeze fără compromisuri și fără jumătăți de măsură, pentru că doar așa putem să eliminăm aceste infracțiuni care pun în pericol mediul înconjurător”, a spus ministrul Costel Alexe.
“Din păcate, și noi și întreg continentul suntem la mâna schimbărilor climatice. Aproape că jucăm vitorul nostru la ruletă. Avem aceste inundașii peste tot în țară. Și în zone în care au fost tăieri de păduri și în zone în care avem, în continuare, suprafețe însemnate de pădure. Nu putem influența fenomenele meteorologice extreme. Important e să nu le sprijinim să aibă efecte adverse asupra sănătății noastre”, a mai precizat Alexe.