• Home
  • Sănătate
  • Monica Pop: ”Cea mai păcătoasă boală oftalmologică pe care o poți lua de la piscină. E suficient să intre o persoană bolnavă, că se infectează toți!”

Monica Pop: ”Cea mai păcătoasă boală oftalmologică pe care o poți lua de la piscină. E suficient să intre o persoană bolnavă, că se infectează toți!”

Prof. dr. Monica Pop atenționează în legătură cu o boală oftalmologică pe care o poți lua de la piscină.
Medicii avertizează că apa din astfel de bazine și ștranduri poate fi o sursă de microorganisme infecțioase, precum bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci care, pătrunzând în organism, pot genera o serie de infecții localizate, cel mai frecvent, la nivelul pielii, ochilor, urechilor și tubului digestiv.

Specialiştii precizează că, deşi pentru unii pare de necrezut, bolile diareice şi infecţiile respiratorii sunt printre cele mai frecvente în cazul înotului la comun. Pot fi luate când se înghite accidental apa contaminată cu anumite tipuri de germeni. Deoarece tot experţii spun că clorinarea apei, deşi distruge majoritatea germenilor, nu sterilizează complet apa.

Pentru a fi eficientă clorinarea trebuie ca nivelul de clor să fie menţinut la o anumită concentraţie, însă în apa caldă acesta se evaporă mai repede. Excesul de clor este şi el nociv, deoarece poate duce la apariţia unor afecţiuni cutanate. De asemenea, Disenteria bacilara sau sighellioza apare prin înghiţirea apei contaminate cu bacterii provenite din materii fecale.

Pentru a se produce această infecţie se pare că este necesară ingestia unui număr foarte mic de germeni. Se manifestă prin diaree, greaţă, vărsături, febră şi crampe abdominale. Infecţia cu E. Coli este şi ea o alta afecţiune cauzată de ingestia apei contaminate şi se manifestă prin diaree şi leziuni intestinale.
Dintre afecţiunile dermatologice care pot fi luate de la piscină, se pare că cele mai frecvente sunt: acneea la clor (apare în special pe faţă, dar şi în alte zone ale corpului), granulomul de piscină (apare la cei care înoata în piscine cu apa încălzită), ciuperca piciorului (apare pe talpă şi spaţiile dintre degetele piciorului).

Urmează afecţiunile oculare: conjunctivita de piscină (se întâlneşte la persoanele care frecventează piscinele şi bazinele prost întreţinute), şi infecţii ale urechilor, cum ar fi otita de piscina (produsă de diverse microorganisme prezente în apă).

„Cea mai păcătoasă boală oftalmologică ce se poate lua de la ștrand este conjunctivita de piscină, care se ia extrem de ușor. Este o boală contagioasă, astfel că este suficient ca o singură persoană care are conjunctivită să intre în piscină, că ceilalți toți se îmbolnăvesc și ei. Bineînțeles, este valabil pentru bazinele publice care nu sunt tratate corespunzător. Din păcate, conjunctivita este destul de păcătoasă și poate lăsa sechele grave, de afectare a vederii și are nevoie de tratamentul exclusiv al oftalmologului.
Așadar, dacă apar simptome ale conjunctivitei, precum senzația de prezență a unui corp străin, usturime sau roșeață, trebuie mers urgent la medic, iar pacientul trebuie să specifice neapărat faptul că a fost la ștrand sau la piscină. Atenție, nu mergeți la farmacie dacă aveți probleme cu ochii! Farmaciștii nu știu niciodată medicină, ei dau doar medicamentele cele mai scumpe. Mai mult, conjunctivita este de mai multe feluri, iar cea luată de la piscină nu se tratează niciodată cu antibiotic”, a explicat dr. Monica Pop, șefa Spitalului Oftalmologic de Urgență, din Capitală, potrivit doctorulzilei.ro.

Medicul oftalmolog are și un sfat pentru cei care merg la piscină, ca să evite, cât de cât, conjunctivita.

„Este bine ca atunci când ieșim din bazin să ne clătim repede ochii cu apă plată. Este singura modalitate de a ne feri de astfel de infecții”, recomandă dr. Monica Pop.

Mai mult aici

Parteneri