Motivul real pentru care ar fi fost retras un medicament eficient împotriva COVID-19. Medic: ”Un război al companiilor mari de medicamente”

 

Două avize negative pentru hidroxiclorochină au fost emise după publicarea unui studiu în prestigioasa revistă științifică The Lancet. Săptămâna trecută, respectivul studiu descria drept ineficientă și uneori riscantă folosirea hidroxiclorochinei în tratarea bolii Covid-19. Motiv pentru care OMS, Organizația mondială a sănătății, a decis să suspende imediat testele clinice cu acest medicament în mai multe țări din lume. Medicii susțin însă că în spatele acestei decizii ar fi interesele companiilor farmaceutice.

“Inițial a fost un medicament considerat foarte promițător. Brusc a devenit indezirabil, pentru că ar avea mai multe efecte negative decât pozitive. Eu cred că adevărul e undeva la mijloc și că, din păcate, intervine un război al companiilor mari de medicamente. Eu cred că noi ca profesioniști trebuie să vedem situația reală. Într-adevăr, medicamentul dă reacții adverse, dar dacă știi când și cui să-l administrezi, este eficient. Noi, cel puțin, (medicii din Timișoara – N.R.) nu am avut, la pacienții cărora le-am administrat acest medicament, acele reacții adverse pe care se face atât de mult caz în aceste comentarii legate de ineficiența și efectele negative ale preparatului”, a declarat medicul infecționist Virgil Musta la Medika TV, potrivit doctorulzilei.ro.

Distribuie prietenilor

Organizația Mondială a Sănătății a introdus hidroxiclorochina pe lista posibilelor tratamente pentru COVID-19 în Solidarity, un studiu clinic internațional, care a fost lansat la sfârșitul lunii martie. Un studiu paralel, Discovery, a fost inițiat și în Franța. Până acum au fost înregistrate circa 80 de studii pe tema efectelor medicamentului, dar cele mai multe sunt în fază incipientă.

OMS a oprit studiul clinic după apariția unei lucrări în The Lancet, care a arătat că nu a fost găsit nici un efect pozitiv al tratamentului cu hidroxiclorochină.