Mușețelul reduce cancerul de tiroidă cu până la 80 la sută
Ceaiurile din plante sunt o sursă bogată de compuși binefăcători precum polifenolii și flavonoidele, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
A consuma doar din când în când câte o ceașcă de ceai, fără a avea însă un stil de viață sănătos, nu poate face o mare diferență în privința sănătății dumneavoastră, însă de exemplu pentru populația din Grecia, majoritatea locuitorilor săi având o alimentație mediteraneană sănătoasă, ceaiurile din plante consumate în mod regulat se dovedesc a avea un rol protector contra cancerului.
Trei tipuri de ceaiuri din plante s-au remarcat datorită potențialului lor anticancerigen, însă dintre toate aceste varietăți (mușețelul, salvia și ierburile montane), mușețelul a avut rolul principal, remarcându-se dintre celelalte două în termeni de prevenire a cancerului.
Maceratul la rece de mușețel reduce riscul de cancer de tiroidă cu până la 80%
A rezultat conform celor mai recente studii de specialitate că ratele de cancer de tiroidă sunt semnificativ mai scăzute în Grecia decât cele din Statele Unite și Europa. În Grecia, un procent de aproximativ 1.6 din fiecare 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de tiroidă în fiecare an, în comparație cu ratele de 13.2 și 5.2 din fiecare 100.000 de persoane din Statele Unite și respectiv Europa.
Pe lângă legumele proaspete și grăsimile sănătoase care constituie dieta mediteraneană, locuitorii din Atena de exemplu, consumă foarte des infuzii din plante medicinale, iar studiul efectuat a arătat: cu cât era mai ridicat consumul ceaiului de mușețel, cu atât era mai mic riscul de cancer de tiroidă.
La modul concret, persoanele care consumau ceai de mușețel între două și șase ori pe săptămână aveau un risc cu 70% mai mic de a suferi de turburări tiroidiene, în timp ce persoanele mai în vârstă care consumaseră în mod regulat timp de 30 de ani ceai de mușețel, aveau un risc cu 80% mai mic.
Conform acestui studiu:
“Cu toate că în ultimul deceniu diferite studii medicale au abordat rolul protector al ceaiului negru și al ceaiului verde în cazul mai multor boli, inclusiv a cancerului, cercetările noastre sugerează pentru prima oară faptul că consumul de ceai din plante, în special de mușețel, protejează contra cancerului de tiroidă, precum și contra altor boli tiroidiene benigne.”
Mușețelul conține flavonoidul anticancerigen numit “apigenina”
Este probabil ca flavonoizii prezenți în mod natural, cum este cazul apigeninei, să fie responsabili de unele dintre efectele anticancerigene ale mușețelului. S-a descoperit astfel că apigenina, care se găsește în mușețel, țelină, pătrunjel, fructe și alte legume și condimente, a încetinit creșterea cancerului și a redus tumorile canceroase în studiile efectuate pe animale.
Continuarea pe suntsanatos.ro