Nas înfundat, mucozități în exces. Iată patru alimente care trebuie evitate pentru reducerea mucozităților

mucus Mucusul ne este atât aliat, cât si inamic. Când ne e inamic îl bombardăm cu medicamente. E bine de știut și alte căi de a-l neutraliza când avem probleme, e a-l face mai suportabil. Definitia standard a mucusului este:

„Amestec vascos, lipicios de mucine, apa, electroliti, celule epiteliale, si leucocite, care este secretat de glandele din tesuturile mucoase ale cavitatilor nazale, esofagiene, si alte cavitati ale corpului.”

Mucusul se formeaza la nivelul cavitatilor nazale si la nivelul intestinelor. Desi este un mecanism de aparare al corpului, secretia excesiva de mucus agraveaza racelile si alergiile, si incurajeaza instalarea simptomelor de tuse – modul prin care organismul incearca sa elimine excesul de mucus.

Din fericire, exista multe modalitati de a ameliora aceasta problema, in special prin reducerea consumului de anumite alimente care stimuleaza secretia de mucus.

Pentru a sprijini vindecarea racelilor sau a alergiilor in care mucozitatile, in mod obisnuit benefice pentru organism, devin in acest caz iritante, evita in principal aceste patru alimente:

1. Produsele lactate 

Urmatoarele alimente sunt principalii vinovati pentru productia de mucus cu efecte iritante. In ciuda numeroaselor mituri din jurul acestei chestiuni, este binecunoscut faptul ca produsele lactate contribuie la ingrosarea mucusului, care, devenind mai dens, este si mai greu de eliminat de catre organism.

Societatea Australo-Asiatica pentru Imunologie Clinica si Combatere a Alergiilor sustine ca produsele lactate, cum ar fi inghetata si iaurtul, pot duce la concentrarea mucusului in randul persoanelor care contracteaza raceli.

Jurnalul European pentru Afectiuni Respiratorii a publicat in 2007 rezultatele unui studiu ce reclama faptul ca participantii care au fost expusi la laptele praf in mod regulat au fost mult mai predispusi la „congestie nazala, dispnee, stridor si functie pulmonara redusa, comparativ cu participantii care au lucrat intr-un mediu de birou.”

2. Anumite sortimente de fructe si legume 

Cu totii suntem constienti de beneficiile pe care le au fructele si legumele asupra sanatatii noastre, ele constituind bazele oricarui regim si stil de viata sanatos.

Cu toate acestea, Centrul Medical al Universitatii Maryland a demonstrat ca unele fructe si legume pot stimula secretarea de mucus. Principalii factori declansatori sunt: •bananele •cartofii •porumbul •varza

Asadar, atunci cand te confrunti cu alergii sezoniere, o infectie a sinusurilor sau o raceala, cel mai indicat ar fi sa eviti PENTRU O VREME alimentele enumerate mai sus.

3. Graul 

Multi experti nutritionisti sustin ca graul este o cauza comuna a aparitiei problemelor respiratorii. Pe o nota comica, dupa cum pune problema cardiologul William Davis, „unde intra grau iese mucus.”

Graul abunda in tot felul de compusi, astfel incat este greu sa determini cu exactitate care dintre acestea sunt responsabile pentru stimularea in exces a secretiei de mucus; cert este insa ca graul trebuie neaparat evitat atunci cand incerci sa diminuezi fluxul de mucozitati. Dr. Davis sustine ca, „persoanele care nu consuma deloc grau raporteaza in mod frecvent o reducere a productiei de mucus in sinusuri si de-a lungul cailor respiratorii.”

4. Bauturi care duc la deshidratare 

Unele bauturi cum ar fi cafeaua, ceaiul, si sucurile carbogazoase intensifica deshidratarea atunci cand sunt consumate in cantitati mari.

Centrul de Stiinta Medicala al Universitatii din San Antonio, Texas, sustine ca deshidratarea corpului duce la ingrosarea si ingreunarea mucozitatilor. Se recomanda inlocuirea acestor bauturi deshidratante cu apa pentru a ajuta organismul sa produca in mod constant un mucus mai putin vascos, cu proprietati de lubrifiere sporite.

Evitarea alimentelor si bauturilor mentionate mai sus va contribui enorm la combaterea problemelor de secretie excesiva a mucusului.
Autor Calin Petru Barbulescu – www.secretele.com