Nina Cassian, poeta care se alinta „rățușca cea urâtă„: ”Am jinduit să fiu iubită si să iubesc. Si asa s-a si intâmplat”

.        nina cassian“Eu cu varsta si cu trecerea anilor am o problema. Eu nu simt nicio deosebire. Este exact ca maestrii la sah cand dau un simultan. Adica am si 16 ani, am si 31, am si 48, am si 59…si varsta mea de azi. Dau un simultan. Viata mi se pare prea scurta ca sa o segmentam. Copilarie, adolescent, tinerete 1, tinerete 2, tinerete 3, maturitate, batranete.”. declara poeta Nina Cassian, într-un interviu acordat  Marinei Constantinescu.

“Amorezata am fost toata viata. Mai ales fiind eu ratuca cea urata…si mi se parea ca nu  o sa ma iubeasca nimeni niciodata si o sa ajung fata batrana. Am jinduit sa fiu iubita si sa iubesc. Si asa s-a si intamplat. Am iubit si am fost iubita. A fost o constanta a vietii mele.”

“Eliade si mai apoi Nichita Stanescu spuneau ca limba e patria. Aveam o buna prietena care spunea ca pentru ea Romania inseamna natura si limba. Cu oamenii a terminat.”

Distribuie prietenilor

“Am avut iubiri fericite si iubiri nenorocite. Adica iubiri care m-au lasat, m-au parasit, m-au tradat. Sau dupa ce m-au iubit mi-au spus “esti atat de grozava si ADIO”…si m-au lasat. Pasiunea este devastatoare. Iubirea este minunată insa pasiunea este foarte periculoasa. In relatia cu un barbat, Marina, iti doresc sa ai parte de fericire.  Care e un cuvant atat de mare ca e chiar gol. Ce e aia fericire? In ce consta fericirea? Cine a dobandit fericirea? Poate ca o ai si nu iti dai seama de asta. E complicat. Eu am fost fericita. Stiu sigur ca am baut din aceasta licoare vrajita.