• Home
  • Știri
  • Omenirea ar putea rămâne fără ”jumătate din medicamente” din cauza extincţiei plantelor: „Peste 100.000 de specii sunt ameninţate”

Omenirea ar putea rămâne fără ”jumătate din medicamente” din cauza extincţiei plantelor: „Peste 100.000 de specii sunt ameninţate”

plante medicamente

Omenirea ar putea pierde „până la jumătate dintre toate viitoarele medicamente” din cauza numărului foarte mare de specii de plante care se confruntă cu pericolul extincţiei, au avertizat cercetătorii într-un raport.

Aproape jumătate dintre plantele cu flori sunt ameninţate, numărul lor depăşind 100.000, în timp ce în jur de 77% dintre cele care nu au fost încă descrise de oamenii de ştiinţă s-ar afla în pericol.

În unele cazuri, acestea dispar în perioada cuprinsă între descoperirea lor şi momentul în care sunt catalogate, un proces ce durează, în medie, circa 16 ani.

Principala cauză a acestor dispariţii este pierderea habitatului, prin defrişări ori ridicarea de baraje ce inundă zonele fluviale din amonte. Schimbările climatice sunt „cu siguranţă la orizont”, a declarat analista în domeniul conservării Matilda Brown, adăugând, însă, că această ameninţare este mult mai greu de evaluat, relatează DPA/PA Media, potrivit Agerpres, citată de antena3.ro.

Brown se numără printre cercetătorii de la Grădinile Botanice Regale din Kew, situate în cartierul londonez Richmond, care au publicat aceste descoperiri într-un un nou raport intitulat „Situaţia plantelor şi ciupercilor din lume”.

Ei solicită ca toate speciile nou descrise să fie considerate ameninţate, cu excepţia situaţiilor în care se dovedeşte contrariul.

„Ne referim la peste 100.000 de specii care sunt ameninţate – mai mult decât numărul total al speciilor de mamifere, păsări, reptile, peşti, toate vertebratele noastre la un loc”, a explicat Brown.

„Iar când ne gândim că nouă din zece dintre medicamentele noastre provin din plante, ceea ce ne-ar putea aştepta este pierderea a până la jumătate dintre toate viitoarele noastre medicamente”, a spus ea.

„Nu este un număr mare, dacă eşti o plantă. Este un număr mare în ceea ce priveşte impactul potenţial pentru umanitate”, a subliniat cercetătoarea.

Cea mai completă bază de date cu specii de plante cunoscute conţine peste 350.000 de nume
Multe specii recent descrise sunt mai vulnerabile la extincţie deoarece sunt specifice doar unei singure regiuni sau se află în zone intens marcate de activitatea umană.

Continuarea aici

Parteneri