• Home
  • Sănătate
  • Premieră mondială! S-a născut primul copil din lume cu trei părinți

Premieră mondială! S-a născut primul copil din lume cu trei părinți

bebelusi maternitate 1

S-a născut primul copil din lume cu trei părinți. În mod convențional, se știe că fiecare copil are o mamă și un tată biologic care împreună concep copilul.
Primul bebeluș din Marea Britanie creat cu ADN de la trei persoane s-a născut după ce medicii au efectuat o procedură revoluționară FIV (fertilizare in vitro) care are ca scop prevenirea copiilor să moștenească boli incurabile.

Tehnica, cunoscută sub denumirea de tratament pentru donarea mitocondrială (MDT), folosește țesutul din ouă ale donatoarelor sănătoase pentru a crea embrioni FIV care sunt lipsiți de mutațiile dăunătoare pe care mamele lor le poartă și care este probabil să le transmită copiilor lor.

Copilul s-a născut folosind o procedură FIV de pionier, care urmărea inițial să-i salveze de la dezvoltarea unei boli moștenite incurabile. În cazul acestui copil, donația mitocondrială a fost de 99,8% din mama și tatăl copilului, iar restul a fost un mic țesut adăugat din ouă ale unei donatoare sănătoase.
Nu au fost dezvăluite detalii despre părinți sau nou-născut – cu toate acestea, cercetările au fost efectuate la Centrul de Fertilitate din Newcastle. Acum sunt numiți „bebeluși de designer”.
Susținătorii au dezvăluit că acest lucru ar permite ca mii de femei din Marea Britanie purtătoare de boală să nască în siguranță.

Potrivit doctorulzilei.ro, un cuplu iordanian încerca să-și întemeieze o familie de aproape 20 de ani. La zece ani după ce s-au căsătorit, ea a rămas însărcinată, dar s-a încheiat cu primul dintre cele patru avorturi spontane.

În 2005, cuplul a născut o fetiță. Atunci au descoperit cauza probabilă a problemelor lor de fertilitate: o mutație genetică în mitocondriile mamei. Fiica lor s-a născut cu sindromul Leigh, care afectează creierul, mușchii și nervii sugarilor în curs de dezvoltare. Din păcate, ea a murit la vârsta de șase ani.

Al doilea copil al cuplului a avut aceeași tulburare și a trăit timp de 8 luni. Folosind o tehnică controversată „copil cu trei părinți”, băiatul s-a născut pe 6 aprilie 2016. El nu prezintă semne de boală, potrivit newscientist.com, citat de doctorulzilei.ro.

Parteneri