• Home
  • Prima
  • Prof. Cherecheș: După alegeri, vom descoperi că situația e dramatică și vom intra într-un hard lockdown până în ianuarie”

Prof. Cherecheș: După alegeri, vom descoperi că situația e dramatică și vom intra într-un hard lockdown până în ianuarie”

Chereches

Noile măsuri anti Covid vor avea efect în 3-4 săptămâni, dar lipsesc exact cele care ar controla epidemia pe termen lung. E dramatic că nu avem un control clar. Bifăm ca să fie bifat, ca pe vremea lui Ceaușescu, afirmă dr. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, prof. Cherecheș și-a exprimat temerea pentru perioada următoare: “Vom testa mai puțin, vom avea mai puține cazuri și vom scădea sub 3. Vom relaxa măsurile înainte de alegeri, pentru ca populația să fie mulțumită la alegeri.

Ceea ce cu rata de transmitere intracomunitară pe care o avem e ca și cum ai pune paie de foc. După alegeri, numărul de teste va crește din nou, vom descoperi că situația e dramatică și vom intra într-un hard lockdown până în ianuarie”.

Iată principalele declarații:

Măsurile vor avea efect, fără nicio îndoială, dar îl vom vedea în 3-4 săptămâni. Ca de obicei, noi luăm târziu măsuri și dăm cu toporul peste tot.
Închiderea școlilor este o măsură excesivă, autoritățile au luat calea ușoară, iar costul e transferat asupra populației.
Și în privința piețelor au ales calea ușoară. Calea complicată ar fi fost ca DSP-urile să ia o decizie pentru fiecare piață în parte.
Lipsesc măsurile care ar controla epidemia pe termen lung: creșterea capacității de testare și de a face anchete epidemiologice în 24 de ore.

Toate studiile arată că prindem cam o zecime dintre cei care sunt pozitivi. Testarea ar trebui să fie gratuită, punct. Toți contacţii celor care au fost expuși ar trebui testați.
Problemele de organizare administrativă care țin de Ministerul Sănătății sunt masive.
Dacă acum ați merge la oricare DSP din țară și ați întreba câte cazuri și câți contacţi ai cazurilor pozitive au avut ieri, nu vă vor putea spune.

Ar fi inadmisibil ca măsurile să fie relaxate până nu coborâm măcar până la 1.5, ceea ce s-ar putea întâmplă undeva pe la jumătatea lui decembrie.
Toată lumea s-a pregătit din timp. Mai puțin noi, care iar am fost surprinși că ninge în decembrie.

Măsurile antiepidemice care vor intra în vigoare de luni sunt eficiente pentru a domoli evoluția epidemiei?

Măsurile vor avea efect, fără nicio îndoială, dar îl vom vedea în 3-4 săptămâni. Că s-au luat târziu, toate deodată, că unele par mai severe decât e cazul, este și asta adevărat.

Care sunt cele mai severe decât e cazul?
Închiderea școlilor. Toată literatura care există, studiile științifice, OMS recomandă mai degrabă să fie menținute școlile deschise până în clasa a IV-a, pentru că sub 10 ani copiii se infectează și transmit infecția mai greu.
În plus, sunt exact vârstele la care copiii nu pot fi lăsați singuri și necesită suport din partea părinților, inclusiv pentru cursurile online. Ceea ce indisponibilizează un părinte de la muncă.
Țări precum Irlanda și Slovacia au scăzut rata de transmitere și au păstrat școlile deschise până la clasa a IV-a. Sigur, nu pur și simplu, ci cu reducerea numărului de copii din clasă, cu distanțare, cu sistem de ventilație în clasă, cu supraveghere în pauze, cu purtarea obligatorie de mască și în pauze, și în fața școlilor.
Studiile arată că impactul social, economic și asupra sănătății mentale a copiilor și impactul educațional pe termen lung vor fi mai severe dacă școlile rămân închise și până la clasa a IV-a.

Parteneri