Prof. dr. Alexandru Oproiu: „Cei care țin regim drastic ajung la steatoză hepatică”

 

Ficatul este un organ extrem de muncitor, care-și face treaba aproape neauzit. Nu prea se face simțit nici atunci când suferă din cauza bolilor sau când îl „atacăm” cu alimente și lucruri care-i fac rău.

Redăm un fragment dint-un interviu cu prof. dr. Alexandru Oproiu, medic primar gastroenterologie, Președintele de Onoare al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, publicat de sanatosvalley.ro:

Distribuie prietenilor

Persoanele fără probleme cu greutatea pot suferi de ficat gras?
Da. În funcție de alimentație și de microbiomul intestinal. Microbiomul intestinal este cu totul deosebit în ficatul gras non-alcoolic. Însă, frecvent, ficatul gras non-alcoolic apare la cei care țin regimuri drastice de slăbire, la cei care slăbesc 10 kg într-o săptămână, la cei care țin regim mâncând doar anumite clase de alimente.

De ce o dietă drastică poate duce la steatoza hepatică?
Se ajunge aici pentru că nu se mai poate face frânarea secreției de colesterol, și atunci colesterolul se elimină și mai mult prin bilă și dă litiaza biliară. Pacienții care fac intervenții chirurgicale pentru a slăbi ajung la litiază biliară, iar cei care fac și intervenție și țin și regim drastic ajung la steatoză hepatică.

Ficatul transformă în colesterol grăsimile pe care le eliminăm în cura de slăbire. Acest colesterol ajunge în ficat și inhibă acea enzimă care produce colesterol. În momentul în care această enzimă nu mai este inhibată, celula hepatică sintetizează din ce în ce mai mult colesterol care se elimină prin bilă. Sunt pacienți care în trei luni de regim drastic fac litiază veziculară. Toate regimurile excesive sunt total nefiziologice.

Cum ar trebui să slăbim pentru a nu ne afecta ficatul?
Dacă vor să slăbească sănătos, oamenii trebuie să știe să-și calculeze numărul de calorii pe care le consumă prin activitatea lor zilnică. De exemplu, cineva consumă 2.500 de calorii pe zi și este supraponderal. În acel moment trebuie să mănânce mai puține calorii decât consumă prin ceea ce face.

Mai mult pe sanatosvalley.ro