Prof. dr. Streinu-Cercel recomandă vaccinul care  protejează de cancer

Vaccinarea anti-HPV reprezintă o urgenţă pentru România, aflată pe locul întâi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.

Experţii OMS garantează pentru vaccin. Vaccinarea contra Virusului Papiloma Uman (HPV) este „sigură şi indispensabilă pentru a elimina cancerul de col uterin’”, au subliniat în februarie reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Organizaţia recomandă vaccinarea adolescentelor cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, şi atrage atenţia asupra „zvonurilor nefondate”, care au împiedicat amplificarea vaccinării, crucială în prevenţia cancerului care la nivel global a ucis 310.000 de femei, doar în anul 2018, potrivit adevarul.ro.

Distribuie prietenilor

România se află pe al doilea loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin, după Bulgaria, dar pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar şi specialiştii din ţară recomandă vaccinarea anti HPV la fetiţele cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, înainte de începerea vieţii sexuale.

Vaccinarea nu are nici un efect asupra infecţiilor deja existente. Vaccinarea se recomandă şi băieţilor pentru prevenirea cancerelor anale, peniene şi orofaringiene, dar şi pentru întreruperea transmisiei virusului pe cale sexuală”, a explicat Carmen Ungurean, doctor la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„Fetele şi băieţii se pot vaccina începând cu vârsta de 11 ani. Ideal este să fie vaccinaţi înainte să intre în contact cu virusul. Să reţinem că transmiterea acestuia nu se face doar pe cale sexuală ci şi prin mână murdară, respectiv prin masturbare. Odată cu începerea vieţii sexuale, este evident că infectarea cu HPV se poate întâmpla oricând. După primul contact sexual, până la 65% dintre adolescente trec prin infecţia cu HPV, un procent foarte mare. După această primă infecţie, au un interval de 2 ani în care pot scăpa în mod spontan de virus. Dacă asta nu se întâmplă, încep să dezvolte încet leziunile specific HPV-ului. Iar între vârsta de 30-35 de ani (când multe sunt deja mame sau vor să aibă copii) apar leziunile de tip canceros la nivelul colului uterin”, a explicat şi medicul Adrian Streinu Cercel, profesor-doctor la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Matei Balş”.

Sursa Doctorulzilei.ro