• Home
  • Știri
  • Proiect de lege la Senat – Ziua de naștere a angajatului, zi liberă și plătită de angajator

Proiect de lege la Senat – Ziua de naștere a angajatului, zi liberă și plătită de angajator

zi libera bugetari 1

Fiecare angajat din România ar urma să beneficieze de zi liberă plătită la aniversare. Ideea a căpătat deja forma unui proiect de lege ce va fi dezbătut de Parlament. Sindicatele salută măsura, dar specialiştii din piaţa muncii şi mediul de afaceri cred că ar trebui să fie opţională, aşa cum se întâmplă deja în multinaţionale.

Inițiatorul proiectului consideră că un liber plătit în zi aniversară ar crește randamentul la locul de muncă. Ziua de naștere este un eveniment, anual, în viața fiecăruia dintre noi, și trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-și petrece această zi așa cum își dorește, arată senatorul liberal Daniel Fenechiu, în expunerea de motive.

„Chiar şi cu această nouă zi liberă România se află în continuare pe ultimele locuri în UE. Nu cred că un asemenea drept va conduce la scăderea performanțelor”, a spus Minel Ivașcu, vicepreşedinte BNS, potrivit stiri.tvr.ro.

De ani buni, multinaționalele din România își recompensează astfel angajații de ziua lor de naștere.

„Trebuie să rămână la latitudinea companiei dacă poate să-şi permită, aşa în mijlocul săptămânii, să renunţe de serviciile unui angajat. Eu nu aş merge pe ideea că ar trebui o lege pentru aşa ceva, pentru că fiecare companie, fiecare firmă ştie mai bine ce poate şi ce nu”, a spus Silvia Vlăsceanu, director executiv HENRON.

Mediul de afaceri nu pare încântat de o asemenea măsură.

„Ştiţi ce mai înseamnă? Că dacă eu am 365 de angajaţi şi în fiecare zi lipseşte câte unul, practic, într-un an unul nu munceşte. Dacă e ziua cuiva, poate ar trebui să dăm liber tuturor. Fiecare dintre companii pot motiva angajaţii în felul în care doresc, sub formă de venituri şi sub formă de zile libere, sub formă de cadouri, de vacanţe”, a spus Vali Priceputu, vicepreședintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.

Parteneri