Protest al silvicultorilor, marți, la Camera Deputaților
Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza marţi o acţiune de protest la Camera Deputaţilor, cu ocazia Zilei Internaţionale a Pădurilor.
La protest vor participa membri de sindicat din întreaga ţară, alături de reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi ai unor asociaţii profesionale şi patronale din domeniu.
Potrivit silvicultorilor, principalele revendicări care vor fi susţinute cu ocazia acţiunii de marţi se referă la: exceptarea administrării pădurilor proprietate publică de la aplicarea guvernanţei corporative şi menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor actuale de administrare a pădurilor.
“Guvernul României a iniţiat, la sfârşitul lunii decembrie 2022, fără consultarea partenerilor sociali şi, extrem important, fără o evaluare a impactului socio-economic, a impactului financiar şi impactului juridic un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea O.U.G 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu scopul declarat de a răspunde recomandărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, la care România doreşte să acceadă, dar şi angajamentelor asumate, în acest caz, total neinspirat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Prin acest proiect de act normativ aprobat de Guvern, transmis apoi Senatului României pentru adoptare în procedură de urgenţă, se dă o lovitură decisivă majorităţii regiilor autonome ale statului, forţând desfiinţarea acestora şi reorganizarea prin divizarea activităţilor de serviciu public de activităţile comerciale”, se menţionează într-un comunicat de presă al Federaţiei Silva, potrivit Agerpres.
Ulterior, Senatul României a aprobat cu amendamente, la începutul lunii martie 2023, proiectul de lege, care prevede faptul că întreprinderile publice care desfăşoară în principal activităţi economice şi funcţionează ca regii autonome se pot reorganiza de către autorităţile tutelare prin separarea serviciilor publice de activităţile comerciale. Astfel, activităţile comerciale divizate vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată, într-un interval de trei ani de la intrarea în vigoare a legii.
Actul normativ aprobat de Senat va intra în regim de urgenţă, începând din această săptămână, la dezbateri în comisiile de specialitate.