• Home
  • Sănătate
  • Rafila: Bolile cardiovasculare şi cele cerebrovasculare reprezintă principala cauză de boală, de morbiditate şi mortalitate în România

Rafila: Bolile cardiovasculare şi cele cerebrovasculare reprezintă principala cauză de boală, de morbiditate şi mortalitate în România

rafila 1

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că bolile cardiovasculare şi cele cerebrovasculare reprezintă principala cauză de boală, de morbiditate şi mortalitate în România şi, de asemenea, ele produc cele mai multe dizabilităţi.

Rafila a participat la deschiderea primei ediţii a Forumului Naţional de Neurologie, cu tema „Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare”, care se desfăşoară la Parlament.

„Strategia pentru bolile cardio şi cerebrovasculare a fost lansată, anul trecut, la Cluj. Este o strategie sectorială, care este integrată şi în strategia naţională 2023-2030. Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare reprezintă principala cauză de boală, de morbiditate şi mortalitate în România. De asemenea, produc şi cele mai multe dizabilităţi. Succesul care a fost înregistrat în urmă cu mai mulţi ani, când programul de tratament al infarctului miocardic a fost introdus în spitalele din România, ceea ce a redus foarte mult mortalitatea şi incapacitatea de muncă a oamenilor care suferă un infarct, trebuie replicat şi în domeniul bolilor cerebrovasculare. Din cauza aceasta, cele două societăţi profesionale şi implicit comisii de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cea de neurologie şi cea de cardiologie, lucrează împreună, şi cu alte specialităţi, bineînţeles”, a spus Rafila la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

El a adăugat că în România trebuie să existe, la nivel naţional, centre în care să se poată face tromboliză şi trombectomie.

Mai mult aici

Parteneri