Rafila, despre certificatul verde: „Dacă luăm o decizie, trebuie să se aplice şi prelaţilor, şi profesorilor, şi parlamentarilor, tuturor”
Medicul Alexandru Rafila, fostul reprezentant al României la OMS şi actual deputat PSD, a afirmat marţi seară, la România TV, că PSD nu va accepta şi nu va vota o lege a certificatului verde care ar fi discriminatorie.
„Se stie ca urgentele nu se platesc. Deci nu se pune problema ca PSD sa voteze ca nevaccinatii sa-si plateasca singuri tratamentul. Nu este posibil din punct de vedere medical, iar ceea ce face ca Romania sa aiba o rata de mortalitate atat de mare este faptul ca oamenii merg tarziu la spital, iar o asemenea decizie ar face doar ca oamenii sa intarzie si mai mult mersul la medic.
Este o preocupare si la nivel UE si daca se va gasi o metoda aplicabila, ne vom ralia si noi. Toate propunerile astea, inclusiv cea legata de certificat, au nevoie de un timp foarte lung de implementare. Cat ar dura sa vaccinezi 6 milioane de oameni? Noi am merge pe varianta cu 60 de zile perioada de gratie si sa aiba varianta testarii. Chiar si testarea este mai complicata decat vaccinarea, iar testarea rapida este exclusa.
PSD sustine ca testele sa fie furnizate gratuit pentru aceste 60 de zile. Si mai conteaza cand introducem si cand scoatem acest certificat verde. El trebuie introdus cand ai crestere de 3-4 saptamani si scos cand ai o scadere sustinuta un anumit interval si incidenta mica, ce va fi stabilita de INSP, astfel incat sa fie previzibil, pentru ca de multe ori am introdus masuri nejustificate, uneori de azi pe maine. Avem si o veste buna, avem o scadere rapida a numarului de cazuri.
Cred ca in urmatoarele cateva saptamani problema de sanatate publica va reveni in limite normale, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa fim pregatiti pentru valul 5. Trebuie sa dezvoltam policlinicile si tratamentele. Sunt antivirale noi. Cred ca foarte rapid, in vreo o luna, se poate ca acestea sa ajunga in Romania. Se poate ca acest lucru sa se negocieze direct la nivel european, prin UE. Pretul este diferit in functie de tara, nu stiu excat in ce categorie ne-am situa noi, dar nu cred ca la cel mai mic pret, din pacate.
Eu as vrea sa ne coordonam si la valuri cu tarile europene, si la numar de decese, pentru ca noi stam mult mai rau. Si sper sa avem un raspuns comparabil, dar trebuie sa facem toti un efort. Trebuie sa trecem intr-o faza de solidaritate atunci cand sesizam o crestere a numarului de cazuri. Pentru testare am putea folosi centrele de vaccinare, ar putea folosi si pentru testare. Se pot organiza si centre de testare unde sunt multi angajati, important este sa mearga repede decontarea. Eu sunt absolut tulburat de faptul ca acum, cand suntem pe scadere, nu e nimeni afectat de 500 de decese pe zi, cate au fost. Daca lucram toti impreuna, avem sanse, dar daca asteptam rezolvarea de la un singur om sau institutie, nu se poate. Daca luam o decizie, trebuie sa se aplice si prelatilor, si profesorilor, si parlamentarilor, tuturor. A pornit de la personalul medical si s-a ajuns la vreo 40 de amendamente, de nici nu mai recunoastem proiectul initial. Probabil ca pana la sfarsitul lunii ar putea sa treaca acest proiect prin procedura parlamentara.”, a spus Alexandru Rafila, potrivit rtv.net.