• Home
  • Prima
  • Reforma în educație, uitată în sertare. Expert: „Domnule prim-ministru, semnați! Faceți acest cadou copiilor de 1 iunie!”

Reforma în educație, uitată în sertare. Expert: „Domnule prim-ministru, semnați! Faceți acest cadou copiilor de 1 iunie!”

elevi 5

România e la un pas să piardă reforma pe care o aşteaptă de 30 de ani în educaţie. Un proiect care prevede implementarea unei noi programe școlare s-a blocat în sertarul ministrului, notează digi24.ro.

Monica Anisie ceruse la începutul anului şcolar reformarea programei învechite, care îi plictiseşte de multe ori pe elevi. Experţii s-au conformat şi au venit cu un draft, însă deocamdată documentul nu a ajuns spre aprobare pe masa Guvernului.

Ce presupune proiectul: materii mai puține și la alegere

Mult așteptata revoluție din educație ar fi simplificat programul elevilor și i-ar fi canalizat pe ceea ce ar fi vrut să urmeze în viață: din cele 15 materii pe care le are, în medie, un elev de gimnaziu, ar putea rămâne doar 8 domenii mari.

În clasa a V-a și a VI-a elevii ar trebui să aprofundeze șase arii ale învățării obligatorii și două la alegerea elevului.

Iar în prag de examen al maturității, tinerii care ar urma să termine liceul ar putea alege cinci materii după preferințe și să rămână cu trei din trunchiul comun.

„De pildă, noi suntem colegi la limba și literatura română, de trunchi comun. Suntem colegi la educație fizică și sport, dar nu mai suntem colegi la fizică și chimie. Dvs. faceți fizică pentru că vă place fizica, eu fac chimie pentru că mă pricep și ne luăm nota sau media pe științe. Nici nu vor face copiii numai ce le spune sistemul, dar nici nu vor fi de capul lor, alegându-și toate cele opt arii de învățare. Însă aspectul cel mai important e curajul, înțelepciunea, forța de a decide și de a-și asuma consecințele deciziilor lor semestru de semestru”, explică Marian Staș, expert în educație și inițiatorul proiectului.

Cei mai încântați de acest program-pilot sunt elevii, care au în sfârșit o speranță că nu vor mai învăța după o programă învechită.

Mai mult aici

Parteneri