Scapă, natural, de inconvenientul balonării. Amintește-ți mereu că ”mâncarea se bea, iar apa se mestecă”

 

Balonarea este rezultatul unei proaste digestii. Fermentatia in intestin a alimentelor consumate haotic contribuie la formarea gazelor.

Printre alte cauze se pot aminti alergiile alimentare, flora intestinala afectata de unele medicamente, o aerofagie crescuta dupa masa sau provocata de guma de mestecat.

Distribuie prietenilor

Balonarile apar deseori insotite de o senzatie de greutate in addomen si de crampe. Sunt afectate in special persoanele obeze.

In loc sa recurgeti la medicamente impotriva balonarii, iata ce puteti face:

1. Mancati incet si mestecati bine, aminti-va tot timpul ca ”mancarea se bea, iar apa se mesteca”. Renunatati la bauturile carbogazoase si la bere, mai ales in timpul mesei. Beti un pahar cu apa cu cel putin o jumatate de ora inainte de masa si apoi la minim o ora dupa ce ati mancat.

2. Faceti clisme usoare in fiecare seara.

3. Schimbati alimentatia cu o hrana usoara, dar bogata in nutrienti, bazata pe legume si fructe. Persoanele obeze trebuie sa reduca excesul de greutate, mancand mai putin. Respectati combinatiile alimentare corecte, nu consumati fructe imediat dupa masa. Evitati alimenetele care baloneaza, precum varza, ceapa, leguminoasele sau schimbati apa in care le-ati fiert. Evitati alimentele care ingreuneaza digestia, precum produsele de origine animala, yahar, miere, dulceata, alcool, produse lactate. Usturoiul si leurda (consumate in stare cruda) au proprietati care va pot ajuta sa scapati de balonare.

4. Consumati ceaiuri de plante (caldute, cu 30 minute inainte de masa) – anason, marar, fenicul, roinita, chimen, coada soricelului, coriandru, angelica, gentiana.

5. Se recomanda multa miscare, pentru a stimula miscarile peristaltice ale intestinelor: gimnastica abdominala, masajul regiunii abdominale, bai de sezut, dusuri cu jet pe coapse, metoda Kneipp.

6. Practicati yoga si exercitii de respiratie – au un efect pozitiv atunci cand balonarile sunt provocate de o absorbtie excesiva de aer.

Mai mult pe Secretele.com